Dat blijkt uit een groot verkeersonderzoek van EenVandaag onder 25.000 mensen, waaronder 3.000 met ouders van 75 jaar of ouder. Kinderen van bejaarde ouders signaleren dat het reactievermogen achteruit gaat en dat hun ouders steeds langzamer en voorzichtiger gaan rijden. Hiermee brengen ze zichzelf en andere weggebruikers in gevaar. Eén op de drie heeft zijn ouders aangesproken op hun rijgedrag. Veel ondervraagden vinden dit wel moeilijk en de boodschap lijkt ook niet altijd aan te komen bij de bejaarde automobilisten.

Haaks hierop staat het beeld dat ouderen van zichzelf hebben. EenVandaag ondervroeg ook ruim 2.000 75-plussers. Tweederde vindt dat zij naarmate zij ouder worden even veilig blijven rijden als toen ze jonger waren. Een kleine kwart zegt zelfs veiliger te rijden dan vroeger. Zij beschouwen zichzelf als ervaren bestuurders. Slechts 8 procent heeft het idee dat hun rijgedrag met de jaren minder veilig is geworden.
De meeste 75-plussers hoeven nu geen rijtest af te leggen wanneer zij hun rijbewijs verlengen. Een verklaring van een arts volstaat in de meeste gevallen. Twee-derde van de deelnemers aan het onderzoek vindt dat er wel een verplichte rijtest voor ouderen moet komen. Die zou dan vanaf 75 jaar iedere 5 jaar afgenomen moeten worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding