Sergio Marchionne (66) overleden

Sergio Marchionne, tot dit weekend topman van Fiat Chrysler Automobiles, is overleden. De charismatische Italiaans/Canadese autobaas is 66 jaar geworden. Hij moest zaterdag in allerijl vervangen worden als CEO van FCA nadat hij door ernstige complicaties na een operatie aan zijn schouder niet meer in staat bleek ooit nog te kunnen werken.

Sergio Marchionne (66) overleden

Marchionne is geboren in Chieti aan de Italiaanse Oostkust. Op veertienjarige leeftijd emigreerde hij met zijn ouders naar Canada waar hij aan de universiteit van Toronto handel, rechten en filosofie studeerde. Hij begon zijn loopbaan als accountant maar stapte al snel over naar het bedrijfsleven waar hij een reeks hogere managementfuncties vervulde.

In 1994 kwam hij terug naar Europa als CEO van een aluminiumbedrijf. Marchionne maakte zijn intrede in de autowereld in 2003 als hij wordt gevraagd als commissaris bij Fiat. Een jaar later wordt hij benoemd tot CEO van het toen zwaar in nood verkerende autobedrijf. 

Met on-Italiaanse ingrepen zoals stevige kostenbesparingen en het naar huis sturen van veel managers weet Marchionne Fiat er echter weer bovenop te krijgen. Bovendien ontvangt hij van General Motors twee miljard dollar ‘losgeld’ waarmee dat bedrijf onder een anders verplichte aankoopclausule voor Fiat uit wist te komen.

In 2014 zet hij de kroon op zijn werk in de autowereld als Fiat de Amerikaanse branchegenoot Chrysler overneemt. De Italianen hadden in 2009 al een belang gekocht om Chrysler uit een dreigend faillissement na de grote financiële crisis te redden. Chrysler betekent ook de binnenkomst van Jeep dat nu de grote winstmaker voor FCA is, reden waarom de CEO van die tak Mike Manley in de strijd om de opvolging met de CEO-positie is gaan strijken.

Aan hem nu de zware tak om de erfenis van de beminnelijke maar o zo effectieve Marchionne verder waar te maken.

Verklaring Exor/John Elkann: KLIK HIER 

Sergio Marchionne (66) overleden - Automobielmanagement.nl

Sergio Marchionne (66) overleden

Sergio Marchionne, tot dit weekend topman van Fiat Chrysler Automobiles, is overleden. De charismatische Italiaans/Canadese autobaas is 66 jaar geworden. Hij moest zaterdag in allerijl vervangen worden als CEO van FCA nadat hij door ernstige complicaties na een operatie aan zijn schouder niet meer in staat bleek ooit nog te kunnen werken.

Sergio Marchionne (66) overleden

Marchionne is geboren in Chieti aan de Italiaanse Oostkust. Op veertienjarige leeftijd emigreerde hij met zijn ouders naar Canada waar hij aan de universiteit van Toronto handel, rechten en filosofie studeerde. Hij begon zijn loopbaan als accountant maar stapte al snel over naar het bedrijfsleven waar hij een reeks hogere managementfuncties vervulde.

In 1994 kwam hij terug naar Europa als CEO van een aluminiumbedrijf. Marchionne maakte zijn intrede in de autowereld in 2003 als hij wordt gevraagd als commissaris bij Fiat. Een jaar later wordt hij benoemd tot CEO van het toen zwaar in nood verkerende autobedrijf. 

Met on-Italiaanse ingrepen zoals stevige kostenbesparingen en het naar huis sturen van veel managers weet Marchionne Fiat er echter weer bovenop te krijgen. Bovendien ontvangt hij van General Motors twee miljard dollar ‘losgeld’ waarmee dat bedrijf onder een anders verplichte aankoopclausule voor Fiat uit wist te komen.

In 2014 zet hij de kroon op zijn werk in de autowereld als Fiat de Amerikaanse branchegenoot Chrysler overneemt. De Italianen hadden in 2009 al een belang gekocht om Chrysler uit een dreigend faillissement na de grote financiële crisis te redden. Chrysler betekent ook de binnenkomst van Jeep dat nu de grote winstmaker voor FCA is, reden waarom de CEO van die tak Mike Manley in de strijd om de opvolging met de CEO-positie is gaan strijken.

Aan hem nu de zware tak om de erfenis van de beminnelijke maar o zo effectieve Marchionne verder waar te maken.

Verklaring Exor/John Elkann: KLIK HIER