De RDW, die die cijfers bekend heeft gemaakt, roept voertuigeigenaren daarom op om altijd te reageren op de uitnodiging voor een terugroepactie. Op de site geeft de dienst uitleg: "Een terugroepactie werkt zo: een producent ontdekt een mogelijk gevaarlijk defect aan een voertuig en organiseert een terugroepactie. De producent of de distributeur meldt de terugroepactie vervolgens aan de RDW. De producent roept de voertuigen terug via een brief aan de voertuigbezitters, zodat de voertuigen gerepareerd kunnen worden. De RDW ziet toe op het correct uitvoeren van de terugroepacties door de producent en publiceert de gegevens van het defect in het Terugroepregister. De RDW levert als dit gewenst is informatie aan producenten over in Nederland geregistreerde voertuigen en hun eigenaren."

Autobezitters kunnen op twee manieren bekijken of hun wagen betrokken is bij een terugroepactie, of op kenteken in de Voertuiggegevens of op merk en type in het RDW-terugroepregister. Ook heeft de dienst een dossier over dit onderwerp op haar website gepubliceerd.