Bij diverse controles in 2018 heeft het bedrijf in totaal een kleine 300 medewerkers gecontroleerd, nadat de rondgang met de hond daartoe aanleiding heeft gegeven. Bij de hierop uitgevoerde vervolgcontroles is gebleken dat ongeveer de helft van de gecontroleerde medewerkers sporen van alcohol of drugs in hun bloed hadden. Deze positief op drugs geteste medewerkers, en medewerkers met een alcoholpercentage van meer dan 0,5 promille (conform de Wegenverkeerswet) zijn naar huis gestuurd. Bij herhaling volgt schorsing of ontslag. Het bedrijf hanteert een nul tolerantie-beleid, wat bij de medewerkers bekend is en waarvoor draagvlak bestaat, laat het bedrijf weten.

‘Bij VDL Nedcar werken in totaal ruim 7.000 medewerkers waardoor wij een afspiegeling zijn van de maatschappij’, stelt algemeen directeur Paul van Vuuren van VDL Nedcar. ‘We betreuren de beeldvorming waarbij ons mooie bedrijf wordt neergezet als een plek waar drank en drugs normaal zijn. Dat is uiteraard niet het geval. Maar iedere collega waarbij een verhoogde waarde is aangetroffen, en zichzelf én zijn of haar collega’s op de werkplek in gevaar brengt, is er één te veel. Met ons stringente beleid en de controles doen wij er alles aan om de overlast tot een minimum te beperken. Veiligheid staat altijd voorop.’