Wel of geen bijtelling in 2019?

1 januari 2019 is weer een keuzemoment voor de bijtelling. Volgens de Vereniging Zakelijke Rijders kunnen zakelijke autorijders veel geld besparen door hun zakenauto niet bij te tellen. Maar dat vergt wel een sluitende ritregistratie.

bijtelling

“Als je besluit om je zakenauto niet bij te tellen, dan mag je geen privékilometers maken. Dat wil zeggen, maximaal 500 kilometer per jaar. Verder moet je dit aan kunnen tonen aan de hand van een rittenregistratie,” meldt de VZR.

Het bijhouden van een rittenregistratie voor de Belastingdienst is volgens de VZR niet aan regels gebonden. “Bij wijze van spreken voldoet de achterkant van een sigarendoos ook. Er zijn wel een paar eisen waaraan die registratie moet voldoen. Je moet bijvoorbeeld de dag, tijd en bevestiging van de zakelijke of privé rit kunnen aantonen. Als bij een controle de rittenregistratie niet correct is, kan dat betekenen dat je de bijtelling terug moet betalen, plus een boete van 100%. Een recent onderzoek onder directeuren en managers gaf aan dat 40% van hen wel eens gecontroleerd is.”

In Nederland zijn er ongeveer 150.000 zakelijke rijders die hun zakenauto niet privé gebruiken. Zij hebben een zogenaamde 500 kilometer verklaring getekend. Met de invoering van slechts twee bijtellingscategorieën (4% en 22%), stijgt het aantal niet-bijtellende-zakelijke-rijders elk jaar. 

Uit onderzoek van VZR blijkt echter dat slechts één op de drie zakelijke rijders een geautomatiseerd-systeem gebruikt voor hun administratie. De VZR adviseert om dit wel te doen en een goedgekeurd systeem te gebruiken. “Er zijn tegenwoordig vele soorten systemen op de markt en die zijn niet allemaal even goed. De Belastingdienst heeft daarom normen opgesteld en er is een onafhankelijke Keurmerk die deze RitRegistratieSystemen controleert en het keurmerk verstrekt. De Belastingdienst gaat bij een rittenregistratiesysteem met een Keurmerk uit van een sluitende rittenregistratie. Er kan enkel nog een controle uitgevoerd worden op privé- en zakelijk ritten,” aldus de VZR.

Wel of geen bijtelling in 2019? - Automobielmanagement.nl

Wel of geen bijtelling in 2019?

1 januari 2019 is weer een keuzemoment voor de bijtelling. Volgens de Vereniging Zakelijke Rijders kunnen zakelijke autorijders veel geld besparen door hun zakenauto niet bij te tellen. Maar dat vergt wel een sluitende ritregistratie.

bijtelling

“Als je besluit om je zakenauto niet bij te tellen, dan mag je geen privékilometers maken. Dat wil zeggen, maximaal 500 kilometer per jaar. Verder moet je dit aan kunnen tonen aan de hand van een rittenregistratie,” meldt de VZR.

Het bijhouden van een rittenregistratie voor de Belastingdienst is volgens de VZR niet aan regels gebonden. “Bij wijze van spreken voldoet de achterkant van een sigarendoos ook. Er zijn wel een paar eisen waaraan die registratie moet voldoen. Je moet bijvoorbeeld de dag, tijd en bevestiging van de zakelijke of privé rit kunnen aantonen. Als bij een controle de rittenregistratie niet correct is, kan dat betekenen dat je de bijtelling terug moet betalen, plus een boete van 100%. Een recent onderzoek onder directeuren en managers gaf aan dat 40% van hen wel eens gecontroleerd is.”

In Nederland zijn er ongeveer 150.000 zakelijke rijders die hun zakenauto niet privé gebruiken. Zij hebben een zogenaamde 500 kilometer verklaring getekend. Met de invoering van slechts twee bijtellingscategorieën (4% en 22%), stijgt het aantal niet-bijtellende-zakelijke-rijders elk jaar. 

Uit onderzoek van VZR blijkt echter dat slechts één op de drie zakelijke rijders een geautomatiseerd-systeem gebruikt voor hun administratie. De VZR adviseert om dit wel te doen en een goedgekeurd systeem te gebruiken. “Er zijn tegenwoordig vele soorten systemen op de markt en die zijn niet allemaal even goed. De Belastingdienst heeft daarom normen opgesteld en er is een onafhankelijke Keurmerk die deze RitRegistratieSystemen controleert en het keurmerk verstrekt. De Belastingdienst gaat bij een rittenregistratiesysteem met een Keurmerk uit van een sluitende rittenregistratie. Er kan enkel nog een controle uitgevoerd worden op privé- en zakelijk ritten,” aldus de VZR.