Proces Ghosn begonnen in Amsterdam

Bij de rechtbank in Amsterdam is het proces begonnen dat Carlos Ghosn heeft aangespannen tegen zijn voormalige werkgever Nissan-Mitsubishi NV, dat formeel in de Nederlandse hoofdstad is gevestigd.

Carlos Ghosn gevlucht naar Libanon

Ghosn vecht zijn ontslag als CEO aan en eist 15 miljoen euro aan ontslagvergoeding en achterstallig salaris. “Onderzocht moet kunnen worden of wat Nissan en Mitsubishi met veel bombarie blijven stellen over Ghosn wel de waarheid is”, aldus zijn advocaat.

Niet op kantoor

Van de drie ontslagredenen die Nissan-Mitsubishi heeft aangegeven, klopt er in ieder geval één: afwezigheid op het werk. Ghosn werd immers in november 2018 op de luchthaven van Tokio gearresteerd en bleef tot zijn spectaculaire ontsnapping naar Beiroet eind december ook in de cel of onder huisarrest en was dus niet op kantoor. Maar de strafbare feiten waar hij voor is aangeklaagd, met name misbruik van bedrijfsgelden en verdoezeling van een flink deel van zijn beloning, bestrijdt hij ten stelligste.

Complot

Ghosn beweert al tijden dat hij het slachtoffer is van een complot bij Nissan om de door hem gewenste fusie met Renault tegen te gaan. Het betwiste gebruik van bedrijfsgelden en de samenstelling van zijn beloningenpakket zouden, zo stelt hij, ook altijd in goed overleg met en met instemming van andere bestuurders zijn geregeld. De documenten die door zijn advocaten in Amsterdam worden opgeëist moeten dat aantonen zodat zij het ontslag van de gevallen autobaas verder kunnen aanvechten.

Schriftelijk

Afgesproken is dat de rechtszaak de komende weken schriftelijk wordt voortgezet. Nissan en Mitsubishi zullen een verweerschrift schrijven en daarin aangeven of en welke stukken ze Ghosn alsnog willen verstrekken. Als dat niet genoeg is voor Ghosn, kan hij alsnog vragen om andere documenten.

Proces Ghosn begonnen in Amsterdam - Automobielmanagement.nl

Proces Ghosn begonnen in Amsterdam

Bij de rechtbank in Amsterdam is het proces begonnen dat Carlos Ghosn heeft aangespannen tegen zijn voormalige werkgever Nissan-Mitsubishi NV, dat formeel in de Nederlandse hoofdstad is gevestigd.

Carlos Ghosn gevlucht naar Libanon

Ghosn vecht zijn ontslag als CEO aan en eist 15 miljoen euro aan ontslagvergoeding en achterstallig salaris. “Onderzocht moet kunnen worden of wat Nissan en Mitsubishi met veel bombarie blijven stellen over Ghosn wel de waarheid is”, aldus zijn advocaat.

Niet op kantoor

Van de drie ontslagredenen die Nissan-Mitsubishi heeft aangegeven, klopt er in ieder geval één: afwezigheid op het werk. Ghosn werd immers in november 2018 op de luchthaven van Tokio gearresteerd en bleef tot zijn spectaculaire ontsnapping naar Beiroet eind december ook in de cel of onder huisarrest en was dus niet op kantoor. Maar de strafbare feiten waar hij voor is aangeklaagd, met name misbruik van bedrijfsgelden en verdoezeling van een flink deel van zijn beloning, bestrijdt hij ten stelligste.

Complot

Ghosn beweert al tijden dat hij het slachtoffer is van een complot bij Nissan om de door hem gewenste fusie met Renault tegen te gaan. Het betwiste gebruik van bedrijfsgelden en de samenstelling van zijn beloningenpakket zouden, zo stelt hij, ook altijd in goed overleg met en met instemming van andere bestuurders zijn geregeld. De documenten die door zijn advocaten in Amsterdam worden opgeëist moeten dat aantonen zodat zij het ontslag van de gevallen autobaas verder kunnen aanvechten.

Schriftelijk

Afgesproken is dat de rechtszaak de komende weken schriftelijk wordt voortgezet. Nissan en Mitsubishi zullen een verweerschrift schrijven en daarin aangeven of en welke stukken ze Ghosn alsnog willen verstrekken. Als dat niet genoeg is voor Ghosn, kan hij alsnog vragen om andere documenten.