Fransen verdiepen onderzoek naar miljoenenbetalingen Ghosn

De Franse justitie duikt dieper in de vermeende malversaties van voormalig topman van Renault/Nissan Carlos Ghosn. Met de aanstelling van een onderzoeksrechter start een formeel onderzoek naar de beschuldigingen, heeft de officier van justitie in Parijs aangekondigd.

Beloning Renault-Nissan topman Ghosn wederom ter discussie

Dat onderzoek richt zich onder meer op de mysterieuze betalingen van miljoenen euro’s door de in Amsterdam genoteerde BV van de alliantie, geld dat volgens de beschuldigingen is gebruikt voor de aankoop van dure woningen en andere persoonlijke doeleinden.

Malversaties

De Franse autoriteiten proberen vast te stellen wie in feite verantwoordelijk gehouden kan worden voor de financiële malversaties die tussen 2009 en 2018 onder leiding van Ghosn zouden hebben plaatsgevonden. Daarbij gaat het zowel om Renault als om Nissan waar de Braziliaan ook topman was. Justitie heeft inmiddels documentatie ontvangen van Renault, ook over de Nederlandse Alliantie-BV, en via de Japanse collega’s ook van Nissan. Justitie begon ruim een jaar geleden met een voorlopig onderzoek maar heeft dat nu volgens de in Frankrijk geldende regels geformaliseerd.

Salaris

Eerder deze maand is ook in Amsterdam een proces begonnen dat Ghosn heeft aangespannen tegen een andere BV, Nissan-Mitsubishi, om achterstallig salaris en andere vergoedingen uitbetaald te krijgen. De gevallen autobaas stelt daarbij dat hij ten onrechte is ontslagen als CEO van beide autobedrijven en eist stukken op waaruit zou blijken dat hij gelijk heeft. Bij de eerste behandeling is afgesproken dat de rechtszaak de komende weken schriftelijk wordt voortgezet. Nissan en Mitsubishi schrijven momenteel een verweerschrift waarin ze moeten aangeven of en welke stukken ze Ghosn alsnog willen verstrekken. Als Ghosn en zijn advocaten dat niet voldoende vinden, dan kunnen ze de rechtbank alsnog vragen om andere documenten.

Fransen verdiepen onderzoek naar miljoenenbetalingen Ghosn - Automobielmanagement.nl

Fransen verdiepen onderzoek naar miljoenenbetalingen Ghosn

De Franse justitie duikt dieper in de vermeende malversaties van voormalig topman van Renault/Nissan Carlos Ghosn. Met de aanstelling van een onderzoeksrechter start een formeel onderzoek naar de beschuldigingen, heeft de officier van justitie in Parijs aangekondigd.

Beloning Renault-Nissan topman Ghosn wederom ter discussie

Dat onderzoek richt zich onder meer op de mysterieuze betalingen van miljoenen euro’s door de in Amsterdam genoteerde BV van de alliantie, geld dat volgens de beschuldigingen is gebruikt voor de aankoop van dure woningen en andere persoonlijke doeleinden.

Malversaties

De Franse autoriteiten proberen vast te stellen wie in feite verantwoordelijk gehouden kan worden voor de financiële malversaties die tussen 2009 en 2018 onder leiding van Ghosn zouden hebben plaatsgevonden. Daarbij gaat het zowel om Renault als om Nissan waar de Braziliaan ook topman was. Justitie heeft inmiddels documentatie ontvangen van Renault, ook over de Nederlandse Alliantie-BV, en via de Japanse collega’s ook van Nissan. Justitie begon ruim een jaar geleden met een voorlopig onderzoek maar heeft dat nu volgens de in Frankrijk geldende regels geformaliseerd.

Salaris

Eerder deze maand is ook in Amsterdam een proces begonnen dat Ghosn heeft aangespannen tegen een andere BV, Nissan-Mitsubishi, om achterstallig salaris en andere vergoedingen uitbetaald te krijgen. De gevallen autobaas stelt daarbij dat hij ten onrechte is ontslagen als CEO van beide autobedrijven en eist stukken op waaruit zou blijken dat hij gelijk heeft. Bij de eerste behandeling is afgesproken dat de rechtszaak de komende weken schriftelijk wordt voortgezet. Nissan en Mitsubishi schrijven momenteel een verweerschrift waarin ze moeten aangeven of en welke stukken ze Ghosn alsnog willen verstrekken. Als Ghosn en zijn advocaten dat niet voldoende vinden, dan kunnen ze de rechtbank alsnog vragen om andere documenten.