Dat blijkt uit gegevens die de Landelijke Eenheid van de politie heeft verstrekt op verzoek van De Telegraaf. Aanleiding voor het opvragen van die cijfers is volgens de krant de aanhouding van een groep Bulgaren, afgelopen maandag in Zwolle. In een wagen van de vier trof de politie tientallen katalysatoren aan.

Geliefde auto’s zijn volgens de politie de Toyota Prius, Honda Civic en Honda Jazz. Het is de rovers te doen om de edelmetalen rodium, platina en palladium. “Een katalysator levert tussen de 50 en 100 euro op. Tel uit je winst als er een stuk of vijftig zijn”, zegt woordvoerder Ed Kraszewski van de landelijke eenheid van de politie.

Het probleem is dat de ’mobiele bandieten’ zelden op heterdaad worden betrapt. Worden ze gepakt met een lading katalysatoren, dan kunnen ze alleen vervolgd worden voor heling. Voor de politie is het dan zaak om aangiften te koppelen aan de vondsten en te proberen bewijs te vinden voor de roof via, bijvoorbeeld, camerabeelden.