Elektrisch rijden belangrijkste mobiliteitstrend volgens Nederlanders

Nederlanders verwachten het meest van de elektrische auto. Deelvervoer waarbij betalen naar gebruik centraal staat, staat op de tweede positie. Op een gedeelde derde plek staan het mobiliteitsabonnement en de zelfrijdende auto. Dit blijkt uit onderzoek van ALD Automotive.

ALD vroeg ruim 1.350 Nederlanders naar de mobiliteitstrend waar zij in de toekomst het meest van verwachten. Mobiliteitsexpert Carlo van de Weijer van de Technische Universiteit Eindhoven, herkent de genoemde trends. Meer dan 40 procent van de Nederlanders verwacht dat elektrisch vervoer de meeste potentie heeft in de toekomst. “Dat komt vooral omdat de elektrische auto op termijn goedkoper is dan een auto met een verbrandingsmotor, ook zonder de huidige subsidie op elektrisch vervoer.”

Deelmobiliteit

Deelmobiliteit is vooral populair in (binnen)stedelijke gebieden. Van de Weijer: “Ik zie voor deelmobiliteit dan ook kansen, maar als extra service doordat je bijvoorbeeld mensen in binnensteden toegang geeft tot een auto.” Autonoom vervoer en het mobiliteitsabonnement delen de derde plek. Het mobiliteitsconcept Mobility as a Service (MaaS) waarbij reizigers via een app reisadvies ontvangen en gebruikmaken van verschillende soorten mobiliteit, lijkt niet heel populair. “Op zichzelf is dat een beetje vreemd. Het MaaS-concept maakt gebruik van verschillende vervoersmiddelen die individueel in opkomst zijn. MaaS moet vooral nog werken aan zijn bekendheid en het gemak dat het brengt”, veronderstelt Lonneke van der Horst, Marketing & Strategy Director bij ALD.

Van de Weijer: “Dat de respons daarover wat lager ligt, hangt wellicht ook een beetje af van de definitie: Een private leaseauto, de ov-fiets en de reisplanners op je smartphone worden al heel veel gebruikt en zijn feitelijk ook al een soort MaaS. Maar een allesomvattende MaaS-dienst waar je je eigen vervoersmiddelen voor inruilt is nog lang geen gemeengoed.”

Elektrisch rijden belangrijkste mobiliteitstrend volgens Nederlanders - Automobielmanagement.nl

Elektrisch rijden belangrijkste mobiliteitstrend volgens Nederlanders

Nederlanders verwachten het meest van de elektrische auto. Deelvervoer waarbij betalen naar gebruik centraal staat, staat op de tweede positie. Op een gedeelde derde plek staan het mobiliteitsabonnement en de zelfrijdende auto. Dit blijkt uit onderzoek van ALD Automotive.

ALD vroeg ruim 1.350 Nederlanders naar de mobiliteitstrend waar zij in de toekomst het meest van verwachten. Mobiliteitsexpert Carlo van de Weijer van de Technische Universiteit Eindhoven, herkent de genoemde trends. Meer dan 40 procent van de Nederlanders verwacht dat elektrisch vervoer de meeste potentie heeft in de toekomst. “Dat komt vooral omdat de elektrische auto op termijn goedkoper is dan een auto met een verbrandingsmotor, ook zonder de huidige subsidie op elektrisch vervoer.”

Deelmobiliteit

Deelmobiliteit is vooral populair in (binnen)stedelijke gebieden. Van de Weijer: “Ik zie voor deelmobiliteit dan ook kansen, maar als extra service doordat je bijvoorbeeld mensen in binnensteden toegang geeft tot een auto.” Autonoom vervoer en het mobiliteitsabonnement delen de derde plek. Het mobiliteitsconcept Mobility as a Service (MaaS) waarbij reizigers via een app reisadvies ontvangen en gebruikmaken van verschillende soorten mobiliteit, lijkt niet heel populair. “Op zichzelf is dat een beetje vreemd. Het MaaS-concept maakt gebruik van verschillende vervoersmiddelen die individueel in opkomst zijn. MaaS moet vooral nog werken aan zijn bekendheid en het gemak dat het brengt”, veronderstelt Lonneke van der Horst, Marketing & Strategy Director bij ALD.

Van de Weijer: “Dat de respons daarover wat lager ligt, hangt wellicht ook een beetje af van de definitie: Een private leaseauto, de ov-fiets en de reisplanners op je smartphone worden al heel veel gebruikt en zijn feitelijk ook al een soort MaaS. Maar een allesomvattende MaaS-dienst waar je je eigen vervoersmiddelen voor inruilt is nog lang geen gemeengoed.”