Vooral hybride-auto populair bij autodieven

Het aantal autodiefstallen is afgelopen jaar met 4,7 procent afgenomen ten opzichte van 2019. Toch werden er, ondanks de coronacrisis, in 2020 nog steeds duizenden auto’s gestolen. Vooral hybride en keyless entry auto’s waren populairder bij autodieven. Dit blijkt uit data van de AutodiefstalBarometer van Interpolis.

Daling voertuigdiefstal zet onverminderd door in 2018

In heel het land zijn veelvoorkomende modellen als de Volkswagen Golf/Polo en de Fiat 500 in trek bij autodieven. Dat zijn de drie meest gestolen auto’s van 2020. De Golf heeft dit jaar de koppositie overgenomen van de Polo. Opvallend is dat er met de twee Toyota’s, de Renault Captur en de Mazda CX-5 vier SUV’s de top 10 in zijn gekomen.

Regionale verschillen

Interpolis ziet daarbij verschillen tussen regio’s. In het oosten zijn Duitse merken gewild, in het zuiden gaat het meer om Franse en Italiaanse merken. In grensstreken worden bepaalde auto’s nog wel eens op bestelling in een serie gestolen. In andere regio’s, bijvoorbeeld de Randstad worden vaker auto’s gestolen om ze in een loods uit elkaar te halen voor onderdelen.

Hybride en keyless entry modellen

Eigenaren van hybride auto’s zijn steeds vaker de klos. Ook keyless entry auto’s, die gestart worden zonder autosleutel, worden relatief veel gestolen. Uit de data van de Interpolis AutodiefstalBarometer blijkt dat keyless auto’s twee keer zoveel kans hebben om gestolen te worden. Dit komt doordat dieven steeds slimmer worden in het starten van deze auto’s.

Beschermhoesje

Yvette Melis, verantwoordelijk bij Interpolis verantwoordelijk voor de AutodiefstalBarometer, vertelt wat eigenaren van een keyless auto kunnen doen om autodiefstal te voorkomen: “Handig zijn beschermhoesjes voor autosleutels die het signaal blokkeren. Gebruik je die niet, dan is het belangrijk om autosleutels altijd op minimaal zes meter van de voordeur te bewaren. Dit moet omdat dieven speciale apparaten hebben waarmee ze het signaal van de sleutel kunnen opvangen en kopiëren.”

Top 10 meest gestolen auto’s 2020

 • Volkswagen Golf
 • Volkswagen Polo
 • Fiat 500
 • Renault Clio
 • Toyota RAV4
 • Bmw 3-serie
 • Renault Captur
 • Toyota C-HR
 • Ford Focus
 • Mazda CX-5
Vooral hybride-auto populair bij autodieven - Automobielmanagement.nl

Vooral hybride-auto populair bij autodieven

Het aantal autodiefstallen is afgelopen jaar met 4,7 procent afgenomen ten opzichte van 2019. Toch werden er, ondanks de coronacrisis, in 2020 nog steeds duizenden auto’s gestolen. Vooral hybride en keyless entry auto’s waren populairder bij autodieven. Dit blijkt uit data van de AutodiefstalBarometer van Interpolis.

Daling voertuigdiefstal zet onverminderd door in 2018

In heel het land zijn veelvoorkomende modellen als de Volkswagen Golf/Polo en de Fiat 500 in trek bij autodieven. Dat zijn de drie meest gestolen auto’s van 2020. De Golf heeft dit jaar de koppositie overgenomen van de Polo. Opvallend is dat er met de twee Toyota’s, de Renault Captur en de Mazda CX-5 vier SUV’s de top 10 in zijn gekomen.

Regionale verschillen

Interpolis ziet daarbij verschillen tussen regio’s. In het oosten zijn Duitse merken gewild, in het zuiden gaat het meer om Franse en Italiaanse merken. In grensstreken worden bepaalde auto’s nog wel eens op bestelling in een serie gestolen. In andere regio’s, bijvoorbeeld de Randstad worden vaker auto’s gestolen om ze in een loods uit elkaar te halen voor onderdelen.

Hybride en keyless entry modellen

Eigenaren van hybride auto’s zijn steeds vaker de klos. Ook keyless entry auto’s, die gestart worden zonder autosleutel, worden relatief veel gestolen. Uit de data van de Interpolis AutodiefstalBarometer blijkt dat keyless auto’s twee keer zoveel kans hebben om gestolen te worden. Dit komt doordat dieven steeds slimmer worden in het starten van deze auto’s.

Beschermhoesje

Yvette Melis, verantwoordelijk bij Interpolis verantwoordelijk voor de AutodiefstalBarometer, vertelt wat eigenaren van een keyless auto kunnen doen om autodiefstal te voorkomen: “Handig zijn beschermhoesjes voor autosleutels die het signaal blokkeren. Gebruik je die niet, dan is het belangrijk om autosleutels altijd op minimaal zes meter van de voordeur te bewaren. Dit moet omdat dieven speciale apparaten hebben waarmee ze het signaal van de sleutel kunnen opvangen en kopiëren.”

Top 10 meest gestolen auto’s 2020

 • Volkswagen Golf
 • Volkswagen Polo
 • Fiat 500
 • Renault Clio
 • Toyota RAV4
 • Bmw 3-serie
 • Renault Captur
 • Toyota C-HR
 • Ford Focus
 • Mazda CX-5