Volkswagen kondigde in maart al aan een schadevergoeding te eisen van Winterkorn en andere voormalige leidinggevenden, omdat ze hun plichten zouden hebben verzuimd. Winterkorn gaat de miljoenen betalen vanwege het dieselschandaal. Hij stond destijds aan het hoofd van Volkswagen, maar heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn voor de affaire. Het schandaal kwam in 2015 aan het licht. Het bedrijf gaf toen toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren.

Aangeklaagd

De kwestie heeft Volkswagen al vele miljarden gekost aan boetes en reparatiekosten. In sommige landen zijn ook al vergoedingen uitgekeerd. Winterkorn is in de Verenigde Staten, waar de sjoemelsoftware werd ontdekt, ook aangeklaagd wegens fraude. In Duitsland moet de oud-topman naar verwachting later dit jaar samen met vier collega’s voorkomen voor zijn rol in het sjoelmelschandaal.

Lees ook:
Duitse justitie klaagt Volkswagen-managers aan vanwege dieselschandaal

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding