Adac waarschuwt voor tellerfraude

De Duitse automobilistenbond Adac waarschuwt dat er nog altijd veel gesjoemeld wordt met kilometertellers. Ook in nieuwere auto’s zijn die makkelijk te manipuleren, aldus Adac na een onderzoek. “Er wordt nog altijd op grote schaal bedrogen.’’ Adac schat de totale schade voor autokopers alleen al in Duitsland op rond de zes miljard euro.

Het terugdraaien van de kilometerteller is kinderlijk eenvoudig, gaat snel en wordt vanaf 50 euro aangeboden, stelt de bond. De politie neemt aan dat bij elke derde in Duitsland verkochte gebruikte auto’s de ‘tacho’ gemanipuleerd is. De koper van een occasion of een leasebedrijf wordt daarmee voor gemiddeld zeker 3.000 euro per auto bedrogen.

Ook nieuwe auto’s

Maar ook nieuwe auto’s vertonen hetzelfde probleem, aldus Adac na een willekeurige test van drie actuele modellen, een Ford Kuga van 2019, een Opel Grandland X van 2020 en een Peugeot 208 uit 2019. Met een eenvoudig en vrij op de markt verkrijgbaar apparaatje slaagde de experts er bij al die auto’s in binnen de kortste keren de kilometerstand terug te draaien. De handleiding van het apparaat, dat een paar honderd euro kost, geeft zelfs precieze instructies voor meer dan 100 verschillende auto’s.

EU-verordening

Adac stelt dat de EU-verordening uit 2017 waarmee de kilometerstand in de auto systematisch beschermd zou moeten worden, weinig verschil heeft gemaakt. “Tot op heden missen de Adac-experts een gedetailleerde regeling hoe die bescherming er precies uit zou zijn.’’

Lees ook:
Tellerfraude neemt toe

Adac waarschuwt voor tellerfraude - Automobielmanagement.nl

Adac waarschuwt voor tellerfraude

De Duitse automobilistenbond Adac waarschuwt dat er nog altijd veel gesjoemeld wordt met kilometertellers. Ook in nieuwere auto’s zijn die makkelijk te manipuleren, aldus Adac na een onderzoek. “Er wordt nog altijd op grote schaal bedrogen.’’ Adac schat de totale schade voor autokopers alleen al in Duitsland op rond de zes miljard euro.

Het terugdraaien van de kilometerteller is kinderlijk eenvoudig, gaat snel en wordt vanaf 50 euro aangeboden, stelt de bond. De politie neemt aan dat bij elke derde in Duitsland verkochte gebruikte auto’s de ‘tacho’ gemanipuleerd is. De koper van een occasion of een leasebedrijf wordt daarmee voor gemiddeld zeker 3.000 euro per auto bedrogen.

Ook nieuwe auto’s

Maar ook nieuwe auto’s vertonen hetzelfde probleem, aldus Adac na een willekeurige test van drie actuele modellen, een Ford Kuga van 2019, een Opel Grandland X van 2020 en een Peugeot 208 uit 2019. Met een eenvoudig en vrij op de markt verkrijgbaar apparaatje slaagde de experts er bij al die auto’s in binnen de kortste keren de kilometerstand terug te draaien. De handleiding van het apparaat, dat een paar honderd euro kost, geeft zelfs precieze instructies voor meer dan 100 verschillende auto’s.

EU-verordening

Adac stelt dat de EU-verordening uit 2017 waarmee de kilometerstand in de auto systematisch beschermd zou moeten worden, weinig verschil heeft gemaakt. “Tot op heden missen de Adac-experts een gedetailleerde regeling hoe die bescherming er precies uit zou zijn.’’

Lees ook:
Tellerfraude neemt toe