Nog maar 42 procent landbouwvoertuigen heeft een kenteken

Het op kenteken zetten van tractoren en andere (land)bouwvoertuigen verloopt traag. Per 1 januari moeten die voertuigen een kentekenbewijs hebben om nog op de openbare weg te mogen rijden. Op dit moment is echter slechts vier op de tien voertuigen geregistreerd.

Daarom luidt de RDW de noodklok. In de eerste acht maanden zijn in totaal 231.000 (land)bouwvoertuigen geregistreerd: 134.000 trekkers, 66.000 aanhangwagens en getrokken machines en 31.000 zogenoemde ‘motorrijtuigen met beperkte snelheid’ (MMBS). Dat is niet meer dan 42 procent van het verwachte aantal van 550.000 voertuigen, berekent de RDW.

Snel beginnen

Op dit moment lopen vooral de ‘motorrijtuigen met beperkte snelheid’ achter in de registratie. Uit onderzoek van de RDW blijkt dat een kwart van de eigenaren zelfs niet eens weet dat ze hun voertuig moeten registreren. De RDW roept eigenaren van alle (land)bouwmachines, rijdende werktuigen en getrokken materieel op om snel aan de registratie te beginnen. Alleen dit jaar kan dat nog online zonder keuring. Voertuigen die niet op tijd zijn geregistreerd en toch na 1 januari op de openbare weg komen, riskeren een boete. “Bovendien zijn de voertuigen mogelijk niet verzekerd”, schrijft de RDW.

Verzekering

Beleidsadviseur Alex de Hoop van het Verbond van Verzekeraars voegt daaraan toe dat eigenaren die het kenteken hebben ontvangen, dat ook moeten doorgeven aan hun verzekeraar. “Als mensen een kenteken van de RDW hebben gekregen, staat dit wel in het kentekenregister, maar is er nog niet vastgelegd dat deze ook is verzekerd. Hiervoor is het noodzakelijk dat de eigenaar het kenteken aan de verzekeraar doorgeeft.”

Lees ook:
RDW waarschuwt weer voor kentekensites

Nog maar 42 procent landbouwvoertuigen heeft een kenteken - Automobielmanagement.nl

Nog maar 42 procent landbouwvoertuigen heeft een kenteken

Het op kenteken zetten van tractoren en andere (land)bouwvoertuigen verloopt traag. Per 1 januari moeten die voertuigen een kentekenbewijs hebben om nog op de openbare weg te mogen rijden. Op dit moment is echter slechts vier op de tien voertuigen geregistreerd.

Daarom luidt de RDW de noodklok. In de eerste acht maanden zijn in totaal 231.000 (land)bouwvoertuigen geregistreerd: 134.000 trekkers, 66.000 aanhangwagens en getrokken machines en 31.000 zogenoemde ‘motorrijtuigen met beperkte snelheid’ (MMBS). Dat is niet meer dan 42 procent van het verwachte aantal van 550.000 voertuigen, berekent de RDW.

Snel beginnen

Op dit moment lopen vooral de ‘motorrijtuigen met beperkte snelheid’ achter in de registratie. Uit onderzoek van de RDW blijkt dat een kwart van de eigenaren zelfs niet eens weet dat ze hun voertuig moeten registreren. De RDW roept eigenaren van alle (land)bouwmachines, rijdende werktuigen en getrokken materieel op om snel aan de registratie te beginnen. Alleen dit jaar kan dat nog online zonder keuring. Voertuigen die niet op tijd zijn geregistreerd en toch na 1 januari op de openbare weg komen, riskeren een boete. “Bovendien zijn de voertuigen mogelijk niet verzekerd”, schrijft de RDW.

Verzekering

Beleidsadviseur Alex de Hoop van het Verbond van Verzekeraars voegt daaraan toe dat eigenaren die het kenteken hebben ontvangen, dat ook moeten doorgeven aan hun verzekeraar. “Als mensen een kenteken van de RDW hebben gekregen, staat dit wel in het kentekenregister, maar is er nog niet vastgelegd dat deze ook is verzekerd. Hiervoor is het noodzakelijk dat de eigenaar het kenteken aan de verzekeraar doorgeeft.”

Lees ook:
RDW waarschuwt weer voor kentekensites