Grootste daling aantal autodiefstallen in vijf jaar

Afgelopen jaar zijn er 16 procent minder personenauto’s gestolen dan in 2020. Dat is de grootste daling in vijf jaar. Ook alle andere categorieën laten dalingen zien, variërend van 7 procent (motorfietsen) tot 48 procent (zware bedrijfswagens). De Volkswagen Golf wordt het meest gestolen.

Mei 2016: diefstal motorvoertuigen daalt 7,1%

Dat blijkt uit de cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit. Verder is het terugvindpercentage, dat jaren schommelde rond de 40 procent, gestegen naar 45 procent. De kans dat een gestolen voertuig wordt teruggevonden is nog steeds het grootst binnen de eerste 24 uur. Dat geldt vooral voor voertuigen die jonger zijn dan vier jaar. Oudere voertuigen worden minder vaak teruggevonden.

Golf

Er werden vorig jaar in ons land 5.404 personenauto’s gestolen. Bij de personenauto’s blijven SUV’s, zoals de Nissan Qashqai, Toyota RAV 4 en C-HR en de Peugeot 2008 en 3008, favoriet bij autodieven. De VW Golf blijft met 328 stuks het meest gestolen model. VW Polo en Fiat 500 volgen met 295 stuks en respectievelijk 196 stuks. Voertuigen van vier jaar oud worden het meest gestolen: 566 stuks (+12 procent).

Schadelast

“Natuurlijk zijn we erg blij met deze cijfers”, zegt manager LIV Rudi Welling. “De intensieve samenwerking en de toename van het gebruik van de connectiviteit bij het terugvinden van gestolen voertuigen dragen hier ook aan bij, maar de invloed van de coronapandemie is natuurlijk niet te ontkennen. Uit cijfers van de verzekeraars blijkt dat de totale schadelast van autodiefstal daalt, maar dat deze per voertuig in het afgelopen jaar gemiddeld met 10 procent is gestegen. Komend jaar gaan we daarom nog meer gebruik maken van digitale opsporing bij het terugvinden van voertuigen. Daarnaast adviseren we om een extra CCV goedgekeurd alarmsysteem te monteren bij voertuigen met een keyless entry systeem, omdat deze gevoelig blijven voor diefstal.’’

Lees ook:
Vooral hybride-auto populair bij autodieven

Grootste daling aantal autodiefstallen in vijf jaar - Automobielmanagement.nl

Grootste daling aantal autodiefstallen in vijf jaar

Afgelopen jaar zijn er 16 procent minder personenauto’s gestolen dan in 2020. Dat is de grootste daling in vijf jaar. Ook alle andere categorieën laten dalingen zien, variërend van 7 procent (motorfietsen) tot 48 procent (zware bedrijfswagens). De Volkswagen Golf wordt het meest gestolen.

Mei 2016: diefstal motorvoertuigen daalt 7,1%

Dat blijkt uit de cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit. Verder is het terugvindpercentage, dat jaren schommelde rond de 40 procent, gestegen naar 45 procent. De kans dat een gestolen voertuig wordt teruggevonden is nog steeds het grootst binnen de eerste 24 uur. Dat geldt vooral voor voertuigen die jonger zijn dan vier jaar. Oudere voertuigen worden minder vaak teruggevonden.

Golf

Er werden vorig jaar in ons land 5.404 personenauto’s gestolen. Bij de personenauto’s blijven SUV’s, zoals de Nissan Qashqai, Toyota RAV 4 en C-HR en de Peugeot 2008 en 3008, favoriet bij autodieven. De VW Golf blijft met 328 stuks het meest gestolen model. VW Polo en Fiat 500 volgen met 295 stuks en respectievelijk 196 stuks. Voertuigen van vier jaar oud worden het meest gestolen: 566 stuks (+12 procent).

Schadelast

“Natuurlijk zijn we erg blij met deze cijfers”, zegt manager LIV Rudi Welling. “De intensieve samenwerking en de toename van het gebruik van de connectiviteit bij het terugvinden van gestolen voertuigen dragen hier ook aan bij, maar de invloed van de coronapandemie is natuurlijk niet te ontkennen. Uit cijfers van de verzekeraars blijkt dat de totale schadelast van autodiefstal daalt, maar dat deze per voertuig in het afgelopen jaar gemiddeld met 10 procent is gestegen. Komend jaar gaan we daarom nog meer gebruik maken van digitale opsporing bij het terugvinden van voertuigen. Daarnaast adviseren we om een extra CCV goedgekeurd alarmsysteem te monteren bij voertuigen met een keyless entry systeem, omdat deze gevoelig blijven voor diefstal.’’

Lees ook:
Vooral hybride-auto populair bij autodieven