Personenauto in EU gemiddeld twaalf jaar oud

Personenauto’s in de Europese Unie zijn gemiddeld 11,8 jaar oud. De oudste auto’s rijden rond in Roemenië en Litouwen met een gemiddelde ‘leeftijd’ van 17 jaar, de jongste in Luxemburg met 6,7 jaar. Bestelauto’s zijn in Europa met 11,9 jaar bijna even oud als de vloot personenwagens. De oudste bestelauto’s rijden rond in Italië en Spanje met 13,8 en 13,3 jaar.

Dat staat in een overzicht van de Europese autokoepel Acea. De cijfers zijn gebaseerd op tellingen uit 2020. Het is niet uitgesloten dat de wagenparken afgelopen jaar nog wat ouder zijn geworden doordat het vanwege het chiptekort moeilijker was om ze te vervangen door nieuwe modellen.

246,3 miljoen personenauto’s

Volgens Acea waren er zo’n jaar geleden in Europa 246,3 miljoen personenauto’s op de weg. Dat was 1,2 procent meer dan in 2019. Het aantal bestelwagens komt uit op 29 miljoen waarvan er een derde rondrijdt in Frankrijk, Italië en Spanje samen. Daarnaast zijn er ook nog 6,2 miljoen vrachtwagens in verschillende gewichtsklassen en 684.285 bussen. Bij die bussen is Polen sterk vertegenwoordigd met 124.526 stuks ofwel bijna één op de vijf bussen.

Nederland

Nederland telt volgens het overzicht 9.049.959 personenwagens. In de vier jaar tot en met 2020 zijn er ongeveer een half miljoen personenauto’s bijgekomen. Die auto’s zijn gemiddeld 11,2 jaar oud, een cijfer dat omlaag wordt getrokken door het feit dat bijna de helft van de Nederlandse personenauto’s tien jaar of ouder is. Het aantal bestelwagens in ons land staat op 1.031.010, waarmee 2020 het tweede jaar was dat de bestelwagenvloot in ons land boven de één miljoen uitkwam. Die bestelwagens zijn gemiddeld net geen tien jaar oud waarbij er ruim 390.000 tien jaar of ouder zijn.

Lees ook:
Europese autoverkopen in december bijna 23 procent lager

Personenauto in EU gemiddeld twaalf jaar oud - Automobielmanagement.nl

Personenauto in EU gemiddeld twaalf jaar oud

Personenauto’s in de Europese Unie zijn gemiddeld 11,8 jaar oud. De oudste auto’s rijden rond in Roemenië en Litouwen met een gemiddelde ‘leeftijd’ van 17 jaar, de jongste in Luxemburg met 6,7 jaar. Bestelauto’s zijn in Europa met 11,9 jaar bijna even oud als de vloot personenwagens. De oudste bestelauto’s rijden rond in Italië en Spanje met 13,8 en 13,3 jaar.

Dat staat in een overzicht van de Europese autokoepel Acea. De cijfers zijn gebaseerd op tellingen uit 2020. Het is niet uitgesloten dat de wagenparken afgelopen jaar nog wat ouder zijn geworden doordat het vanwege het chiptekort moeilijker was om ze te vervangen door nieuwe modellen.

246,3 miljoen personenauto’s

Volgens Acea waren er zo’n jaar geleden in Europa 246,3 miljoen personenauto’s op de weg. Dat was 1,2 procent meer dan in 2019. Het aantal bestelwagens komt uit op 29 miljoen waarvan er een derde rondrijdt in Frankrijk, Italië en Spanje samen. Daarnaast zijn er ook nog 6,2 miljoen vrachtwagens in verschillende gewichtsklassen en 684.285 bussen. Bij die bussen is Polen sterk vertegenwoordigd met 124.526 stuks ofwel bijna één op de vijf bussen.

Nederland

Nederland telt volgens het overzicht 9.049.959 personenwagens. In de vier jaar tot en met 2020 zijn er ongeveer een half miljoen personenauto’s bijgekomen. Die auto’s zijn gemiddeld 11,2 jaar oud, een cijfer dat omlaag wordt getrokken door het feit dat bijna de helft van de Nederlandse personenauto’s tien jaar of ouder is. Het aantal bestelwagens in ons land staat op 1.031.010, waarmee 2020 het tweede jaar was dat de bestelwagenvloot in ons land boven de één miljoen uitkwam. Die bestelwagens zijn gemiddeld net geen tien jaar oud waarbij er ruim 390.000 tien jaar of ouder zijn.

Lees ook:
Europese autoverkopen in december bijna 23 procent lager