De basisregels betekent: was uw handen, hoest en nies in uw elleboog, blijf thuis bij klachten en doe een test, zorg voor voldoende frisse lucht en haal een vaccin, booster- of herhaalprik. ‘Met de basisregels kunnen we de momenteel oplopende besmettingen controleren, zodat we meer verzuim en mogelijke beperkingen kunnen voorkomen. Bovendien biedt de overheid bedrijven geen generieke coronasteun meer om de gevolgen van eventuele coronamaatregelen op te vangen,’ aldus BOVAG. De ervaring van de voorbije twee zomers leert dat het toenemende reisgedrag leidt tot extra besmettingen.

Boks

‘Daar waar het druk is, kunt u uzelf en anderen beschermen door het dragen van een mondkapje,’ aldus BOVAG. ‘Houd afstand: de 1,5 meter afstand is niet meer verplicht maar het blijft wel een veilige afstand. Geef elkaar de ruimte, ook bij bezoek thuis en op het werk.’ Andere hygiëne adviezen zijn onder meer: ‘schud geen handen, geef liever een hoofdknik, boks of elleboog. raak uw gezicht zo min mogelijk aan en gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg. Was daarna uw handen.’

Frisse lucht

Bij klachten luidt het advies opnieuw: blijf thuis en doe direct een test. ‘Ga thuis in isolatie na een positieve (zelf)test; dat betekent dat u thuis blijft en op een eigen kamer zodat u geen huisgenoten kunt besmetten. Ook moet gezorgd worden voor voldoende frisse lucht, dat helpt om de overdracht van het virus te beperken. Zorg dat uw winkel, kantoor of werkplaats meerdere keren per dag goed wordt gelucht.’