Voor het eerst in 20 jaar forse stijging voertuigdiefstal

In het eerste halfjaar van 2022 zijn 13 procent meer personenauto’s gestolen dan in de eerste zes maanden van 2021, dat is de eerste stijging sinds 20 jaar. In totaal werden het eerste halfjaar 2.900 personenauto’s gestolen, zo meldt het Landelijk Informatie- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

Mei 2017: diefstal motorvoertuigen daalt fors

Toyota is voor de eerste keer het meest gestolen merk met 476 stuks. Ford, Opel, Peugeot en Mazda zijn opvallende stijgers, variërend van +21 tot +39%.

Motorfietsen (+ 39%), brom & snorfietsen (+38 %) en lichte bedrijfswagens (+ 32%) laten voor het eerst sinds jaren ook een forse toename in diefstallen zien.

40 Procent van de brom- en snorfietsen en motorfietsen wordt in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam gestolen. Dat mobiliteit en parkeren van tweewielers in grote steden makkelijker en goedkoper is stimuleert de vraag naar tweewielers en dat kan een mogelijke oorzaak zijn van de toename van diefstal.

Keyless-entry en alarmsysteem

“De laatste maanden van 2021 zagen we al een stijgende tendens die zich helaas heeft doorgezet.”, zegt manager LIV Rudi Welling. “Deel van het probleem is dat voertuigen van 4 jaar en ouder met nieuwprijs onder de 50 duizend euro vaak geen extra alarmsysteem hebben en daardoor extra kwetsbaar zijn voor diefstal en autokraak. Keyless-entry blijkt nog steeds bij veel merken eenvoudig te kraken. Een extra CCV goedgekeurd alarmsysteem monteren en een aanwezig keyless uit laten schakelen is de beste remedie.”

Lees ook:

Hoogte autopremie kan in één straat verschillen 

Reageren
500 tekens over
Voor het eerst in 20 jaar forse stijging voertuigdiefstal - Automobielmanagement.nl

Voor het eerst in 20 jaar forse stijging voertuigdiefstal

In het eerste halfjaar van 2022 zijn 13 procent meer personenauto’s gestolen dan in de eerste zes maanden van 2021, dat is de eerste stijging sinds 20 jaar. In totaal werden het eerste halfjaar 2.900 personenauto’s gestolen, zo meldt het Landelijk Informatie- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

Mei 2017: diefstal motorvoertuigen daalt fors

Toyota is voor de eerste keer het meest gestolen merk met 476 stuks. Ford, Opel, Peugeot en Mazda zijn opvallende stijgers, variërend van +21 tot +39%.

Motorfietsen (+ 39%), brom & snorfietsen (+38 %) en lichte bedrijfswagens (+ 32%) laten voor het eerst sinds jaren ook een forse toename in diefstallen zien.

40 Procent van de brom- en snorfietsen en motorfietsen wordt in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam gestolen. Dat mobiliteit en parkeren van tweewielers in grote steden makkelijker en goedkoper is stimuleert de vraag naar tweewielers en dat kan een mogelijke oorzaak zijn van de toename van diefstal.

Keyless-entry en alarmsysteem

“De laatste maanden van 2021 zagen we al een stijgende tendens die zich helaas heeft doorgezet.”, zegt manager LIV Rudi Welling. “Deel van het probleem is dat voertuigen van 4 jaar en ouder met nieuwprijs onder de 50 duizend euro vaak geen extra alarmsysteem hebben en daardoor extra kwetsbaar zijn voor diefstal en autokraak. Keyless-entry blijkt nog steeds bij veel merken eenvoudig te kraken. Een extra CCV goedgekeurd alarmsysteem monteren en een aanwezig keyless uit laten schakelen is de beste remedie.”

Lees ook:

Hoogte autopremie kan in één straat verschillen