Vaco waarschuwt voor cybercriminaliteit

Vaco, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche, krijgt regelmatig meldingen van leden over cybercriminaliteit. Vaco waarschuwt ondernemers dan ook hun medewerkers, en zeker ook tijdelijke krachten zoals vakantiewerkers of nieuwe collega’s, uitgebreid te informeren over de gevaren en risico’s van cybercriminaliteit.

‘Veel ondernemers worden getroffen door fraudeurs en hackers, die in hun computersysteem dringen of bijvoorbeeld spookfacturen sturen. Als uw computer of bestanden op de computer zijn geblokkeerd, is dit meestal het gevolg van gijzelsoftware. Gijzelsoftware, ook wel ransomware genoemd, is kwaadaardige software die een computer blokkeert. Andere vormen van criminaliteit zijn onder meer telefoontjes van criminelen die zich voordoen als medewerker van bijvoorbeeld een bank of de belastingdienst, en spookfacturen voor niet geleverde diensten of producten,’ legt de organisatie uit.

Vaco geeft ook enkele tips om te delen met de medewerkers. ‘Licht die bestaande, nieuwe en tijdelijke medewerkers goed in over de gevaren van phishingmails, spookfacturen en vreemde telefoontjes. Blijf bijzonder alert op mail van onbekende afzenders, controleer bij twijfel de waarschuwingen van de Fraudehelpdesk. Moet u snel reageren? Dit is een beproefde tactiek van oplichters om u over de streep te trekken. Laat u niet onder druk zetten. Geef ook nooit persoonlijke (bank-)gegevens af. Fraudeurs maken misbruik van die gegevens. Maak ten minste twee back-ups van de bestanden en bewaar deze op afzonderlijke plaatsen en/of in ‘de cloud’ en gebruik anti-virussoftware en zorg dat de software up-to-date is.’

Lees ook:

VACO maakt bezwaar tegen opkopersregister 

Reageren
500 tekens over
Vaco waarschuwt voor cybercriminaliteit - Automobielmanagement.nl

Vaco waarschuwt voor cybercriminaliteit

Vaco, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche, krijgt regelmatig meldingen van leden over cybercriminaliteit. Vaco waarschuwt ondernemers dan ook hun medewerkers, en zeker ook tijdelijke krachten zoals vakantiewerkers of nieuwe collega’s, uitgebreid te informeren over de gevaren en risico’s van cybercriminaliteit.

‘Veel ondernemers worden getroffen door fraudeurs en hackers, die in hun computersysteem dringen of bijvoorbeeld spookfacturen sturen. Als uw computer of bestanden op de computer zijn geblokkeerd, is dit meestal het gevolg van gijzelsoftware. Gijzelsoftware, ook wel ransomware genoemd, is kwaadaardige software die een computer blokkeert. Andere vormen van criminaliteit zijn onder meer telefoontjes van criminelen die zich voordoen als medewerker van bijvoorbeeld een bank of de belastingdienst, en spookfacturen voor niet geleverde diensten of producten,’ legt de organisatie uit.

Vaco geeft ook enkele tips om te delen met de medewerkers. ‘Licht die bestaande, nieuwe en tijdelijke medewerkers goed in over de gevaren van phishingmails, spookfacturen en vreemde telefoontjes. Blijf bijzonder alert op mail van onbekende afzenders, controleer bij twijfel de waarschuwingen van de Fraudehelpdesk. Moet u snel reageren? Dit is een beproefde tactiek van oplichters om u over de streep te trekken. Laat u niet onder druk zetten. Geef ook nooit persoonlijke (bank-)gegevens af. Fraudeurs maken misbruik van die gegevens. Maak ten minste twee back-ups van de bestanden en bewaar deze op afzonderlijke plaatsen en/of in ‘de cloud’ en gebruik anti-virussoftware en zorg dat de software up-to-date is.’

Lees ook:

VACO maakt bezwaar tegen opkopersregister