Dat komt omdat het profiel mobiliteit in het vmbo dreigt te verdwijnen. Genoemde organisaties – waaronder Bovag, Vaco, Focwa en Innovam – bepleiten daarom bij het ministerie van OCW een herkenbaar vmbo-onderwijsaanbod Mobiliteit en Transport en logistiek.

Het aantal vmbo-leerlingen voor Mobiliteit en Transport en logistiek daalde sinds 2005 meer dan vijftig procent. Ook zouden de leerlingen die de richting wél volgen minder in aanraking komen met voorbeelden en rolmodellen uit de beroepspraktijk. Ze krijgen daardoor te weinig inzicht in wat het beroep van bijvoorbeeld autotechnicus in de praktijk inhoudt. Ook ontwikkelen vmbo-leerlingen volgens de indieners van het manifest "onvoldoende branchespecifieke technische basiskennis en basisvaardigheden". Daarnaast raken bedrijven de aansluiting met het vmbo kwijt, omdat zij zich niet meer herkennen in het breder technische onderwijs.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding