Vrooam biedt garagist commerciële opleiding

In samenwerking met IVA Training en Van Heck & Co start grossiersorganisatie Vrooam in maart met een commercieel opleidingstraject voor de garagist.

In een branche waar trainingen voornamelijk gericht zijn op technische vaardigheden is dat onderscheidend, zegt Vrooam. Bij de universele garage is er volgens Vrooam behoefte om via een commerciële training een sterkere marktpositie te creëren, met meer kans op tevreden klanten en herhaalbezoeken.

De training beoogt garagisten ondersteuning te bieden bij dagelijks voorkomende onderwerpen, zoals uitleg van noodzakelijk onderhoud, de opbouw van de werkplaatsfactuur en advies over preventief onderhoud. Dat maakt het makkelijker in te spelen op individuele  wensen van de automobilist.

De training bestaat uit vijf modules. Ze belichten het totale proces van klantontvangst tot nazorg en zijn gericht op praktijkvoorbeelden en directe toepasbaarheid. Behalve aan do’s en don’t’s op commercieel vlak wordt veel aandacht besteed aan de communicatie van garagist naar automobilist. Andere onderdelen van de training zijn nazorg en klantbinding.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Vrooam biedt garagist commerciële opleiding - Automobielmanagement.nl

Vrooam biedt garagist commerciële opleiding

In samenwerking met IVA Training en Van Heck & Co start grossiersorganisatie Vrooam in maart met een commercieel opleidingstraject voor de garagist.

In een branche waar trainingen voornamelijk gericht zijn op technische vaardigheden is dat onderscheidend, zegt Vrooam. Bij de universele garage is er volgens Vrooam behoefte om via een commerciële training een sterkere marktpositie te creëren, met meer kans op tevreden klanten en herhaalbezoeken.

De training beoogt garagisten ondersteuning te bieden bij dagelijks voorkomende onderwerpen, zoals uitleg van noodzakelijk onderhoud, de opbouw van de werkplaatsfactuur en advies over preventief onderhoud. Dat maakt het makkelijker in te spelen op individuele  wensen van de automobilist.

De training bestaat uit vijf modules. Ze belichten het totale proces van klantontvangst tot nazorg en zijn gericht op praktijkvoorbeelden en directe toepasbaarheid. Behalve aan do’s en don’t’s op commercieel vlak wordt veel aandacht besteed aan de communicatie van garagist naar automobilist. Andere onderdelen van de training zijn nazorg en klantbinding.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding