‘Deltaplan’ nodig voor jonge technici

Het grootste probleem van de technologische industrie is niet de vergrijzing, maar het tekort aan jonge technici. De situatie neemt zulke ernstige vormen aan, dat een ‘Deltaplan’ op zijn plaats is. Dit stelt topman Michiel Peters van Vanderlande Industries.

Peters noemt het te kleine aantal jongeren dat kiest voor techniek "een maatschappelijke misstand van formaat". Volgens hem worden kinderen verkeerd opgeleid. "Dat moet veranderen. Op de basisschool is het zaak dat kinderen zoveel mogelijk ontdekken. Maar dat mag niet vrijblijvend zijn."

"Via de Cito-toets leggen we jonge leerlingen langs de meetlat van slim naar dom", aldus Peters. "Maar laat kinderen ook anders scoren. Ouders zijn nu druk bezig om hun kinderen weg te houden van het vmbo. De vmbo’s leiden een kwijnend bestaan. Dat zou helemaal niet hoeven. Als ouders hun kinderen maar veel vaker voor techniek zouden laten kiezen."

De kwestie is zo belangrijk omdat de toekomst van de Nederlandse industrie afhangt van het vernieuwingstalent, aldus Peters. "Innovatie biedt massa’s kansen, zeker voor de bedrijven die weten door te dringen tot buiten Europa. Daar schijnt nu de zon. Kom je daar, dan zijn er grote groeikansen."

Peters deed zijn uitspraken op een bijeenkomst van Industriepoort in Den Haag. Daar sprak ook minister Henk Kamp van EZ. Hij erkent dat ondernemers een punt hebben als zij zich zorgen maken over de beschikbaarheid van technisch personeel. "We hebben in dit land iets helemaal mis laten lopen. Dat moeten we corrigeren. Maar dat redden we niet in een dag, een maand of een jaar. Ik ben hier zeer ongerust over, de rest van het kabinet ook."

Volgens Kamp snapt de onderwijswereld inmiddels ook hoe het zit. Hij zei op de lange termijn veel te verwachten van het in april te sluiten Techniekpact. De minister refereerde uitvoerig aan de voortrekkersrol van de industrie. "Het is een lastige tijd, maar de technologische industrie staat als een huis. De technologische bedrijven zijn een baken. Ze zorgden afgelopen jaar voor vijf procent exportgroei en verwachten ook dit jaar stevige groei. Het zijn deze bedrijven die ons door de crisis heen slepen."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

‘Deltaplan’ nodig voor jonge technici - Automobielmanagement.nl

‘Deltaplan’ nodig voor jonge technici

Het grootste probleem van de technologische industrie is niet de vergrijzing, maar het tekort aan jonge technici. De situatie neemt zulke ernstige vormen aan, dat een ‘Deltaplan’ op zijn plaats is. Dit stelt topman Michiel Peters van Vanderlande Industries.

Peters noemt het te kleine aantal jongeren dat kiest voor techniek "een maatschappelijke misstand van formaat". Volgens hem worden kinderen verkeerd opgeleid. "Dat moet veranderen. Op de basisschool is het zaak dat kinderen zoveel mogelijk ontdekken. Maar dat mag niet vrijblijvend zijn."

"Via de Cito-toets leggen we jonge leerlingen langs de meetlat van slim naar dom", aldus Peters. "Maar laat kinderen ook anders scoren. Ouders zijn nu druk bezig om hun kinderen weg te houden van het vmbo. De vmbo’s leiden een kwijnend bestaan. Dat zou helemaal niet hoeven. Als ouders hun kinderen maar veel vaker voor techniek zouden laten kiezen."

De kwestie is zo belangrijk omdat de toekomst van de Nederlandse industrie afhangt van het vernieuwingstalent, aldus Peters. "Innovatie biedt massa’s kansen, zeker voor de bedrijven die weten door te dringen tot buiten Europa. Daar schijnt nu de zon. Kom je daar, dan zijn er grote groeikansen."

Peters deed zijn uitspraken op een bijeenkomst van Industriepoort in Den Haag. Daar sprak ook minister Henk Kamp van EZ. Hij erkent dat ondernemers een punt hebben als zij zich zorgen maken over de beschikbaarheid van technisch personeel. "We hebben in dit land iets helemaal mis laten lopen. Dat moeten we corrigeren. Maar dat redden we niet in een dag, een maand of een jaar. Ik ben hier zeer ongerust over, de rest van het kabinet ook."

Volgens Kamp snapt de onderwijswereld inmiddels ook hoe het zit. Hij zei op de lange termijn veel te verwachten van het in april te sluiten Techniekpact. De minister refereerde uitvoerig aan de voortrekkersrol van de industrie. "Het is een lastige tijd, maar de technologische industrie staat als een huis. De technologische bedrijven zijn een baken. Ze zorgden afgelopen jaar voor vijf procent exportgroei en verwachten ook dit jaar stevige groei. Het zijn deze bedrijven die ons door de crisis heen slepen."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding