Naast theorieruimtes zal er op elke locatie een volledig ingerichte werkplaats aanwezig zijn om kennis in de praktijk toe te passen. De inrichting van de werkplaatsen voldoet aan de eisen die Bosch stelt voor het volgen van gecertificeerde Bosch-opleidingen.

Vrijwel alle trainingen en cursussen die de Automotive Academy aanbiedt leiden op voor het IBKI examen. Wie daarvoor slaagt, kan rekenen op een bijschrijving in zijn Branchepaspoort. Voor de werkgever heeft dit als bijkomend voordeel dat de meeste opleidingen van de Automotive Academy worden gesubsidieerd door OOMT.

De Automotive Academy voorziet in meerjarige modulaire opleidingen die uitmonden in "diagnose expert" en het hoogste niveau van de Bosch-opleidingencyclus. Daarnaast worden korte opleidingen aangeboden voor APK2, Hybride Voertuigen, Diesel Common Rail, Airco F gassen, Bedrijfsvoering en andere actuele onderwerpen. Voor de uitvoering van de opleidingen werkt Sator nauw samen met opleiders als Innovam, Autoniveau, GMTO, Ochse en Wesp.

Deelname moet voor autobedrijven deelname zo gemakkelijk mogelijk worden, zegt Adriaan Roggeveen, directielid van Sator. "Laagdrempelige betaalbare opleidingen, die altijd in de buurt te volgen zijn. Met een tijdsbesteding die rekening houdt met de werkdruk in het autobedrijf. Dus ook combinaties van middag- en avondopleidingen. Daarmee willen we zo zorgen dat de werkplaatsen gevuld blijven. E-Learning via een beveiligde webomgeving zal daarnaast steeds belangrijker worden."

Eind augustus wordt de opleidingscatalogus met het complete aanbod van cursussen en trainingen verspreid onder alle autobedrijven in Nederland. Vanaf dat moment wordt ook de website van de Automotive Academy actief, waarop alle deelnemers met hun eigen login de trainingskalender en hun resultaten kunnen raadplegen.

In Breda en Zwolle worden twee nieuwe trainingslocaties betrokken. De eerste daarvan wordt gevestigd op Spinveld 64 in Breda en beschikt over 750 m2.