De deelnemers van het eerste programma in de Daimler-vestiging in Untertürkheim krijgen via uitzendbureaus aanbiedingen voor een vast dienstverband in de industrie of in een andere bedrijfstak of vakgebied. Of ze krijgen de kans op een beroepsopleiding bij Daimler.

"Wij zijn erg tevreden met de resultaten van de eerste overbruggingsstages. We bereiken ons doel, namelijk het plaveien van de weg naar de arbeidsmarkt voor deze mensen. Dit resultaat sterkt ons in onze beslissing om meer van deze overbruggingsstages te gaan aanbieden. Wij als Daimler zien het nemen van sociale verantwoordelijkheid  en de sociale en professionele integratie van vluchtelingen als een feit", zegt Wilfried Porth,  de HR-baas van Mercedes-Benz Vans.

Driehonderd
Meer van deze stages zullen bij Daimler over diverse locaties verdeeld in Duitsland beginnen in de komende weken en maanden.  In Rastatt is een groep stagiairs op 1 maart begonnen. Driehonderd vluchtelingen zullen bij Daimler tot overbruggingsstages voor technische functies worden toegelaten in de eerste helft van het jaar. Voorts worden ook stages voorbereid voor commerciële functies.  Daimler gaat ook vijftig leerlingplaatsen aan vluchtelingen aanbieden.

De verschillende projecten voor de professionele integratie en training van vluchtelingen zijn additioneel aan het normale programma van het bedrijf. Deze activiteiten gaan dus niet ten koste van andere sollicitanten voor de kans om bij Daimler te werken of te worden opgeleid, aldus het concern.  
In november 2015 bood Daimler de eerste overbruggingsstages aan veertig vluchtelingen aan en asielzoekers uit Afghanistan, Eritrea, Gambia, Nigeria, Pakistan en Syrië. ‘Meer dan dertig’  van hen zullen nu aanbiedingen krijgen van uitzendbureaus voor een baan in de industrie of elders. Twee stagiairs krijgen een leerlingenplaats bij Daimler deze herfst.  Van bijna alle stagiairs is de beheersing van de Duitse taal voldoende goed om direct bij andere werkgevers te kunnen worden geplaatst, aldus het bericht.

140 nationaliteiten  

Daimler werkt voor deze integratieprojecten samen met de Duitse overheid en met relevante werkgelegenheidsbureaus. De programma’s duren veertien weken en bestaat uit een praktisch deel in de productie en uit Duitse les waar de stagiairs ook leren solliciteren.  Daimler zegt dat het zelf werknemers van honderdveertig nationaliteiten in dienst heeft.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding