“Monster” Tajima verpulvert Pikes Peak-record

De Japanner Nobuhiro “Monster” Tajima heeft het EV-record van de befaamde Pikes Peak International Hillclimb verbroken. Met zijn speciale E-Runner Pikes Peak Special was hij de allereerste die met een elektrisch aangedreven raceauto een tijd van minder dan tien minuten op de klok zette.

Tajima liet een recordtijd van 9:46.530 noteren. Daarmee werd het oude EV-record – dat in handen was van de TMG P002 van Toyota Motorsport GmbH – met maar liefst 29 seconden verbeterd. Tajima eindigde als vijfde in het overall-klassement.

De E-Runner Pikes Peak Special is een speciaal geprepareerde elektrische raceauto, ontwikkeld door team APEV in samenwerking met Monster Sport. De E-Runner verscheen vorig jaar ook aan de start, maar tijdens de eerste poging vloog de auto in brand. Volgens Monster Sport is het afgelopen jaar alleen gewerkt aan de betrouwbaarheid en de gewichtsreductie van de E-Runner. Het gezamenlijke piekvermogen van de twee GKN Evo eDrive-motoren, die worden gevoed door Mitsubishi lithium-ion-accu’s, wordt geschat op 500 kW.

Nobuhiro Tajima is geen onbekende van de Pikes Peak International Hillclimb. De Japanse ex-rallycoureur kwam al acht keer eerder als overall-winner over de streep en hij was in 2011 de allereerste ooit die onder de tien minuten dook.

De Pikes Peak International Hillclimb is de op twee na oudste autorace in de Verenigde Staten. Het 12,42 mijl lange parcours start onderaan de Pikes Peak-berg in de Rocky Mountains op zo’n 2.860 meter hoogte en telt 156 bochten. De finish is op 4.300 meter hoogte. De deelnemers rijden om de beurt en strijden om de beste tijd. Elektrische auto’s maken de laatste jaren enorme progressie ten opzichte van conventionele raceauto’s, mede doordat elektromotoren geen hinder ondervinden van de ijle lucht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

“Monster” Tajima verpulvert Pikes Peak-record - Automobielmanagement.nl

“Monster” Tajima verpulvert Pikes Peak-record

De Japanner Nobuhiro “Monster” Tajima heeft het EV-record van de befaamde Pikes Peak International Hillclimb verbroken. Met zijn speciale E-Runner Pikes Peak Special was hij de allereerste die met een elektrisch aangedreven raceauto een tijd van minder dan tien minuten op de klok zette.

Tajima liet een recordtijd van 9:46.530 noteren. Daarmee werd het oude EV-record – dat in handen was van de TMG P002 van Toyota Motorsport GmbH – met maar liefst 29 seconden verbeterd. Tajima eindigde als vijfde in het overall-klassement.

De E-Runner Pikes Peak Special is een speciaal geprepareerde elektrische raceauto, ontwikkeld door team APEV in samenwerking met Monster Sport. De E-Runner verscheen vorig jaar ook aan de start, maar tijdens de eerste poging vloog de auto in brand. Volgens Monster Sport is het afgelopen jaar alleen gewerkt aan de betrouwbaarheid en de gewichtsreductie van de E-Runner. Het gezamenlijke piekvermogen van de twee GKN Evo eDrive-motoren, die worden gevoed door Mitsubishi lithium-ion-accu’s, wordt geschat op 500 kW.

Nobuhiro Tajima is geen onbekende van de Pikes Peak International Hillclimb. De Japanse ex-rallycoureur kwam al acht keer eerder als overall-winner over de streep en hij was in 2011 de allereerste ooit die onder de tien minuten dook.

De Pikes Peak International Hillclimb is de op twee na oudste autorace in de Verenigde Staten. Het 12,42 mijl lange parcours start onderaan de Pikes Peak-berg in de Rocky Mountains op zo’n 2.860 meter hoogte en telt 156 bochten. De finish is op 4.300 meter hoogte. De deelnemers rijden om de beurt en strijden om de beste tijd. Elektrische auto’s maken de laatste jaren enorme progressie ten opzichte van conventionele raceauto’s, mede doordat elektromotoren geen hinder ondervinden van de ijle lucht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding