De productie van de Tesla Model S

Je neemt 3.000 arbeiders, 160 robots en drie tot vijf dagen de tijd. Het eindresultaat is een van de meest tot de verbeelding sprekende elektrisch aangedreven auto’s van dit moment.

Dat de Model S zelf al indrukwekkend is in het huidige autolandschap met zijn 450 elektrische pk’s en actieradius van – in het allerbeste geval – 500 km, dat wisten we al. De fabricage van de wagen is ook best indrukwekkend.

Nee, het merk gebruikt nog net geen hyperloops om onderdelen met snelheden van 6.500 kilometer per uur de fabriek rond te sturen. Wel 160 robots. Sommige daarvan zijn zelfs ultra-multi-inzetbaar. Zo is er één robot die zowel de stoelen als de voorruit als de achterruit installeert, en dat zonder tussenkomst van een mens. Voor alle andere taken heeft Tesla nog steeds zo’n 3.000 werknemers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

De productie van de Tesla Model S - Automobielmanagement.nl

De productie van de Tesla Model S

Je neemt 3.000 arbeiders, 160 robots en drie tot vijf dagen de tijd. Het eindresultaat is een van de meest tot de verbeelding sprekende elektrisch aangedreven auto’s van dit moment.

Dat de Model S zelf al indrukwekkend is in het huidige autolandschap met zijn 450 elektrische pk’s en actieradius van – in het allerbeste geval – 500 km, dat wisten we al. De fabricage van de wagen is ook best indrukwekkend.

Nee, het merk gebruikt nog net geen hyperloops om onderdelen met snelheden van 6.500 kilometer per uur de fabriek rond te sturen. Wel 160 robots. Sommige daarvan zijn zelfs ultra-multi-inzetbaar. Zo is er één robot die zowel de stoelen als de voorruit als de achterruit installeert, en dat zonder tussenkomst van een mens. Voor alle andere taken heeft Tesla nog steeds zo’n 3.000 werknemers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding