Is een halve zescilinder meer BMW dan een viercilinder? Hoe het piepkleine motorblokje presteert moet nog blijken. Dat mag geen probleem worden, als het goed is zien we hem straks in MINI’s, de 1 GT, 1 Serie en zelfs 3 Serie terug.

BMW heeft haar driecilinder naar eigen zeggen puur voor de efficiëntie ontworpen. Een lager verbruik door minder bewegende delen, een ‘ideale’ 500cc cilinderinhoud en natuurlijk dankzij gebruik van de nieuwste technieken. Deze 1,5 liter driecilinder mag dan een klein blok voor budget-modellen zijn, van een tamelijk hoge (11:1) compressie en turbo tot Valvetronic heeft BMW al haar technische know-how erin gestopt.

Technische ontwikkelingen zien we terug in prestaties. Hoewel het blok slechts 1,5 liter meet wil BMW uit de benzine-versie (B38) 120 tot 225 pk halen samen met een koppel van maximaal 270 Nm. Voor de diesel-versie (B37) van dit blok mikt BMW op maximaal 180 pk en 300Nm.

Naast verbruikswinst is ook de architectuur van deze driecilinders belangrijk voor BMW. In de toekomst moeten alle drie-, vier- en zescilinders een inhoud hebben van 500cc per cilinder. Op die manier kan BMW in ieder motorblok exact dezelfde interne delen gebruiken, waarbij gedacht kan worden aan zuigers, drijfstangen en kleppen.