Alfa Romeo 4C doet ‘Groene Hel’ in 8’04’’

De nieuwe Alfa Romeo 4C klokte op 12 september 8’04”, de snelste tijd onder auto’s met een vermogen t/m 250 pk. De rondetijd komt overeen met tijden gezet door auto’s die veel duurder zijn en met veel meer vermogen. De bestuurder, autojournalist en expert van de Duitse track, Horst von Saurma, zat achter het stuur.

De test in de ‘Groene Hel’ van het Duitse complex is een van de talloze testen die de Alfa Romeo-sportauto  wereldwijd onderging: van -35 graden in Zweden tot +40 graden in Abu Dhabi en van de woestijnen in Arizona (VS) tot de beklimmingen van de Etna in Sicilië. Uiteraard kon ook het eigen testcircuit in Balocco (Italië) niet ontbreken, waar alle Alfa Romeo’s zijn ontwikkeld en getest sinds 1962.

De Nürburgring, ook wel Nordschleife genoemd, wordt de laatste jaren veelvuldig toegepast als testcircuit door autofabrikanten. De baan kent een ongekende variatie in langzame en snelle bochten, lange rechte stukken, terwijl de baan ook van hoog naar laag gaat. Bij uitstek een uitstekend testcircuit voor dit project. De ‘Groene Hel’ ontpopte zich als ideale plek om de prestaties van de Alfa Romeo 4C aan de dag te leggen. De pure compromisloze rijdersmachine komt het best tot zijn recht op het circuit, waar snelheid, hard remmen en hevig accelereren benodigd zijn om zo’n snelle rondetijd neer te zetten: plankgas naar 100 km/h in 4,5 seconden, topsnelheid van 258 km/h, deceleraties tot wel 1.2 g en meer dan 1,1 g aan laterale acceleraties. Dit alles is bereikt dankzij een gewichtsverdeling van  40% op vooras en 60% achteras, en een gewicht/vermogenverhouding van minder dan 4 kg/pk.

Een belangrijke bijdrage aan de prestaties van de Alfa Romeo 4C op de Nürburgring is ook weggelegd voor de speciale Pirelli P Zero Trofeo banden, de meeste sportieve versie uit het Pirelli P Zero-aanbod. Een record werd niet alleen op het circuit gezet, maar ook in de ontwikkeling van de banden. Minder dan een jaar geleden kwamen de engineers van Pirelli en Alfa Romeo bijeen met als doel het bereiken van zoveel mogelijk grip en het beste stuurgevoel, net zoals in de tijd dat Fangio naar de overwinning reed in de F1. Zo ontstond het type ‘AR’ P Zero banden, beschikbaar in twee maten, 17-inch vóór – 18-inch achter en 18-inch vóór – 19-inch achter. De banden garanderen grip, prestaties, sportiviteit en rijgevoel. De ‘AR Racing’ versie, aangeboden in de maten 18-inch vóór – 19-inch achter, is niet alleen ideaal voor straatgebruik, maar komt ook volledig tot zijn recht op het circuit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Alfa Romeo 4C doet ‘Groene Hel’ in 8’04’’ - Automobielmanagement.nl

Alfa Romeo 4C doet ‘Groene Hel’ in 8’04’’

De nieuwe Alfa Romeo 4C klokte op 12 september 8’04”, de snelste tijd onder auto’s met een vermogen t/m 250 pk. De rondetijd komt overeen met tijden gezet door auto’s die veel duurder zijn en met veel meer vermogen. De bestuurder, autojournalist en expert van de Duitse track, Horst von Saurma, zat achter het stuur.

De test in de ‘Groene Hel’ van het Duitse complex is een van de talloze testen die de Alfa Romeo-sportauto  wereldwijd onderging: van -35 graden in Zweden tot +40 graden in Abu Dhabi en van de woestijnen in Arizona (VS) tot de beklimmingen van de Etna in Sicilië. Uiteraard kon ook het eigen testcircuit in Balocco (Italië) niet ontbreken, waar alle Alfa Romeo’s zijn ontwikkeld en getest sinds 1962.

De Nürburgring, ook wel Nordschleife genoemd, wordt de laatste jaren veelvuldig toegepast als testcircuit door autofabrikanten. De baan kent een ongekende variatie in langzame en snelle bochten, lange rechte stukken, terwijl de baan ook van hoog naar laag gaat. Bij uitstek een uitstekend testcircuit voor dit project. De ‘Groene Hel’ ontpopte zich als ideale plek om de prestaties van de Alfa Romeo 4C aan de dag te leggen. De pure compromisloze rijdersmachine komt het best tot zijn recht op het circuit, waar snelheid, hard remmen en hevig accelereren benodigd zijn om zo’n snelle rondetijd neer te zetten: plankgas naar 100 km/h in 4,5 seconden, topsnelheid van 258 km/h, deceleraties tot wel 1.2 g en meer dan 1,1 g aan laterale acceleraties. Dit alles is bereikt dankzij een gewichtsverdeling van  40% op vooras en 60% achteras, en een gewicht/vermogenverhouding van minder dan 4 kg/pk.

Een belangrijke bijdrage aan de prestaties van de Alfa Romeo 4C op de Nürburgring is ook weggelegd voor de speciale Pirelli P Zero Trofeo banden, de meeste sportieve versie uit het Pirelli P Zero-aanbod. Een record werd niet alleen op het circuit gezet, maar ook in de ontwikkeling van de banden. Minder dan een jaar geleden kwamen de engineers van Pirelli en Alfa Romeo bijeen met als doel het bereiken van zoveel mogelijk grip en het beste stuurgevoel, net zoals in de tijd dat Fangio naar de overwinning reed in de F1. Zo ontstond het type ‘AR’ P Zero banden, beschikbaar in twee maten, 17-inch vóór – 18-inch achter en 18-inch vóór – 19-inch achter. De banden garanderen grip, prestaties, sportiviteit en rijgevoel. De ‘AR Racing’ versie, aangeboden in de maten 18-inch vóór – 19-inch achter, is niet alleen ideaal voor straatgebruik, maar komt ook volledig tot zijn recht op het circuit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding