De zes Lightweight E-Types die in mei dit jaar werden aangekondigd, worden volledig met de hand gebouwd volgens de originele specificaties van de laatst geproduceerde E-Type Lightweight uit 1964. Jaguar Heritage, onderdeel van de Jaguar Land Rover Special Operations-divisie, bouwt de auto’s op de originele productielocatie van de E-Type in Browns Lane, Coventry en geheel volgens de FIA-homologatie voor historische autosport.

De nieuwe auto’s vormen de ontbrekende schakel van het ‘Special GT E-Type’-project, dat in februari 1963 van start ging met als doel in totaal 18 auto’s te bouwen. Slechts twaalf exemplaren werden vervaardigd en de resterende zes chassisnummers bleven tot op heden ongebruikt. De zes nieuwe auto’s krijgen deze originele, historische chassisnummers van de Lightweight E-Type.

De carrosserie en de motor worden volledig uit aluminium vervaardigd om de ‘nieuwe’ exemplaren geheel identiek te maken aan de klassieke modellen. De monocoque carrosserie wordt in Whitley gebouwd en vervolgens naar Gaydon vervoerd om te worden gespoten. Daarna volgt de afbouw in Browns Lane door ervaren technici die gespecialiseerd zijn in zeer complexe prototypen van Jaguar Land Rover. Op dit punt begint ook de samenwerking met de klant, die de uiteindelijke specificaties van de auto volledig bepaalt. Geen twee auto’s zullen daarom hetzelfde zijn.

"Met de Lightweight E-Type was onze prioriteit als ontwerpteam om ervoor te zorgen dat het originele werk van Sir William Lyons en Malcolm Sayer eer werd aangedaan," vertelt Ian Callum, Director of Design van Jaguar. "Minutieus oog voor detail was het meest belangrijk voor ons bij de recreatie van deze auto, net zoals bij onze hedendaagse Jaguars. Ik denk dat de nieuwe Lightweight E-Type tegenwoordig net zo opzienbarend is als de originele geweest zijn toen ze nieuw waren."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding