De robot-racer is Shelley gedoopt en wordt al sinds 2012 doorontwikkeld. Inmiddels kan de computergestuurde auto zich aardig meten met professionele coureurs.

De auto gebruikt een GPS-systeem om de eigen positie op het parcours te zien. Een on-board computer en geavanceerde algoritmes zorgen voor de besturing. Shelley is gebouwd op snelheid en kan enkel het parcours (Thunderhill, vlakbij Sacramento) rijden wat is voorgeprogrammeerd. Het ontwijken van onverwachte obstakels is ook nog niet mogelijk.

Digitale coureurs

Het team achter Shelley heeft analyse-data gebruikt van ’s werelds beste coureurs. Met behulp van EEG’s zijn de hersenen bestudeerd van de menselijke racers. Zo is er een programmacode ontstaan van de beslissingen die coureurs maken tijdens een race. De onderzoekers ontdekten dat coureurs met kleine snelle beslissingen soms tienden van seconden van hun tijd af kunnen schrapen.

De zo verkregen code kan gebruikt worden in meerdere auto’s door deze simpelweg te kopiëren naar een andere auto. In theorie kun je dus een race houden waarbij alle auto’s rijden als Michael Schumacher of Dale Earnhardt Jr.

Man versus machine

Ook is Shelley ideaal om tegen te oefenen. Zo versloeg Shelley baaneigenaar en amateur-coureur David Vodden laatst op zijn eigen parcours Thunderhill. De robot versloeg Vodden tijdens een tijdrit, door 0,4 seconde sneller te rijden dan de menselijke coureur.