Goodyear wil banden autonome auto radicaal veranderen

Onder grote belangstelling van het publiek tonen aspirant-fabrikanten van autonome auto’s flitsende video’s en prototypen van hun visie op de auto van de toekomst. Soms gaat het om kleine karretjes en in andere gevallen juist om gelikte sedans met veel chroom. Het interieur van deze voertuigen ziet er in het algemeen totaal anders uit dan dat van de huidige auto. Maar één ding is onveranderd gebleven: de banden.

Maar Goodyear heeft daar nu verandering in gebracht. In de visie van de bandenfabrikant hebben toekomstige autonome voertuigen bolvormige banden. Deze banden, Eagle-360 gedoopt, zijn in feite grote rubberen ballen.

Deze banden zouden niet zijn gekoppeld aan de assen van het voertuig: in plaats daarvan zou de auto magnetisch zweven op zijn banden. De beweging wordt gevoed door een batterij in de wielen. En deze batterijen zouden draadloos worden geladen vanuit de carrosserie en door  het terugwinnen van remenergie.

Het profiel in de banden zou ook uniek zijn, vervaardigd met een 3D-printer en afhankelijk van de locatie en het gebruik van de auto. Rijdt hij vaak in de stad of over snelwegen? Dan wordt een patroon gekozen dat de beste prestaties onder die omstandigheden levert.

Verder zouden de banden sensoren bevatten die de weg- en vochtcondities doorgeven aan andere voertuigen. De wielen van de auto moeten zo kunnen draaien dat een ander deel van het profiel wordt gebruikt – bijvoorbeeld bij regen of sneeuw  – als een voorligger een bericht doorgeeft over een naderend glad wegdek.

De banden zouden ook hun eigen slijtage bewaken, zodat de 360° banden regelmatig roteren, om de slijtage geleidelijk over de hele band te verspreiden, zodat de levensduur maximaal is.

Tenslotte zouden de banden natuurlijk niet draaien op de traditionele manier: ze kunnen alle kanten op. Goodyear wijst daarbij op voordelen bij het strak inparkeren, omdat de auto hoeken van 90° kan maken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Goodyear wil banden autonome auto radicaal veranderen - Automobielmanagement.nl

Goodyear wil banden autonome auto radicaal veranderen

Onder grote belangstelling van het publiek tonen aspirant-fabrikanten van autonome auto’s flitsende video’s en prototypen van hun visie op de auto van de toekomst. Soms gaat het om kleine karretjes en in andere gevallen juist om gelikte sedans met veel chroom. Het interieur van deze voertuigen ziet er in het algemeen totaal anders uit dan dat van de huidige auto. Maar één ding is onveranderd gebleven: de banden.

Maar Goodyear heeft daar nu verandering in gebracht. In de visie van de bandenfabrikant hebben toekomstige autonome voertuigen bolvormige banden. Deze banden, Eagle-360 gedoopt, zijn in feite grote rubberen ballen.

Deze banden zouden niet zijn gekoppeld aan de assen van het voertuig: in plaats daarvan zou de auto magnetisch zweven op zijn banden. De beweging wordt gevoed door een batterij in de wielen. En deze batterijen zouden draadloos worden geladen vanuit de carrosserie en door  het terugwinnen van remenergie.

Het profiel in de banden zou ook uniek zijn, vervaardigd met een 3D-printer en afhankelijk van de locatie en het gebruik van de auto. Rijdt hij vaak in de stad of over snelwegen? Dan wordt een patroon gekozen dat de beste prestaties onder die omstandigheden levert.

Verder zouden de banden sensoren bevatten die de weg- en vochtcondities doorgeven aan andere voertuigen. De wielen van de auto moeten zo kunnen draaien dat een ander deel van het profiel wordt gebruikt – bijvoorbeeld bij regen of sneeuw  – als een voorligger een bericht doorgeeft over een naderend glad wegdek.

De banden zouden ook hun eigen slijtage bewaken, zodat de 360° banden regelmatig roteren, om de slijtage geleidelijk over de hele band te verspreiden, zodat de levensduur maximaal is.

Tenslotte zouden de banden natuurlijk niet draaien op de traditionele manier: ze kunnen alle kanten op. Goodyear wijst daarbij op voordelen bij het strak inparkeren, omdat de auto hoeken van 90° kan maken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding