Speciale Audi E-tron beklimt zeer steile helling

Audi heeft een historie als het gaat om skischansen bedwingen. In 1986 beklom een Audi 100 CS Quattro een helling van 77%, in 2005 ging een A6 Quattro een percentage van zo’n 80% te lijf. Nu, in 2019, trotseert een aangepaste E-Tron een besneeuwde helling van 85%.

Een dergelijke steile helling werd gevonden in het Oostenrijkse Kitzbühel, op de voor velen bekende Streif. De ‘Mausefalle’ is het steilste gedeelte van de afdaling, met een hellingspercentage van maar liefst 85%. Een aangepaste Audi E-Tron ‘Technology Demonstrator’ heeft deze besneeuwde helling zonder verdere hulp bedwongen.

Drie motoren

De reguliere Audi E-Tron is voorzien van twee motoren, een op de voor- en een op de achteras. De speciaal aangepaste Technology Demonstrator heeft drie motoren, waarvan één op de vooras en een exemplaar voor elk achterwiel. Daarmee levert deze speciale E-Tron een vermogen van 370 kW, 504 ouderwetse pk’s. Het koppel aan de wielen bedraagt zelfs maximaal 8.920 Nm, benodigd om de steile helling te kunnen bedwingen. Ook de koppelverdeling werd softwarematig aangepast voor maximale tractie.

Rallyrijder achter het stuur

Achter het stuur van de met spijkerbanden uitgeruste E-Tron zit rallyrijder Mattias Ekström. Hij is wereldkampioen Rallycross en tweevoudig DTM-kampioen. Ondanks zijn uitgebreide race-ervaring beschouwt hij juist deze klim als een van zijn meest indrukwekkende ervaringen. “Het overwinnen van een hellingspercentage van 85% lijkt in eerste instantie onmogelijk,” zegt hij. “Zelfs ik was onder de indruk van de manier waarop deze auto omgaat met zulk moeilijk terrein.”

Rolkooi en veiligheidskabel

Op de video lijkt het alsof de E-Tron wordt voortgetrokken door een kabel, maar dat is niet het geval. Deze veiligheidskabel dient als zekering voor het geval de auto stil zou vallen. Voor de veiligheid is de auto tevens voorzien van een rolkooi, racestoel en zespuntsgordels.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Speciale Audi E-tron beklimt zeer steile helling - Automobielmanagement.nl

Speciale Audi E-tron beklimt zeer steile helling

Audi heeft een historie als het gaat om skischansen bedwingen. In 1986 beklom een Audi 100 CS Quattro een helling van 77%, in 2005 ging een A6 Quattro een percentage van zo’n 80% te lijf. Nu, in 2019, trotseert een aangepaste E-Tron een besneeuwde helling van 85%.

Een dergelijke steile helling werd gevonden in het Oostenrijkse Kitzbühel, op de voor velen bekende Streif. De ‘Mausefalle’ is het steilste gedeelte van de afdaling, met een hellingspercentage van maar liefst 85%. Een aangepaste Audi E-Tron ‘Technology Demonstrator’ heeft deze besneeuwde helling zonder verdere hulp bedwongen.

Drie motoren

De reguliere Audi E-Tron is voorzien van twee motoren, een op de voor- en een op de achteras. De speciaal aangepaste Technology Demonstrator heeft drie motoren, waarvan één op de vooras en een exemplaar voor elk achterwiel. Daarmee levert deze speciale E-Tron een vermogen van 370 kW, 504 ouderwetse pk’s. Het koppel aan de wielen bedraagt zelfs maximaal 8.920 Nm, benodigd om de steile helling te kunnen bedwingen. Ook de koppelverdeling werd softwarematig aangepast voor maximale tractie.

Rallyrijder achter het stuur

Achter het stuur van de met spijkerbanden uitgeruste E-Tron zit rallyrijder Mattias Ekström. Hij is wereldkampioen Rallycross en tweevoudig DTM-kampioen. Ondanks zijn uitgebreide race-ervaring beschouwt hij juist deze klim als een van zijn meest indrukwekkende ervaringen. “Het overwinnen van een hellingspercentage van 85% lijkt in eerste instantie onmogelijk,” zegt hij. “Zelfs ik was onder de indruk van de manier waarop deze auto omgaat met zulk moeilijk terrein.”

Rolkooi en veiligheidskabel

Op de video lijkt het alsof de E-Tron wordt voortgetrokken door een kabel, maar dat is niet het geval. Deze veiligheidskabel dient als zekering voor het geval de auto stil zou vallen. Voor de veiligheid is de auto tevens voorzien van een rolkooi, racestoel en zespuntsgordels.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding