‘Elektrificatie van bedrijfswagens is nog wel een flinke uitdaging’ (video)

Het elektrificeren van bedrijfswagens is op dit moment vaak nog niet haalbaar. Dat stelt Maaike Hofwijk-Van Hemmen, fleetmanager Europe bij G4S. “We zitten met veel voertuigen die meer dan 60.000 kilometer per jaar rijden. Dan is elektrisch echt nog geen haalbare kaart.”

Hoe breng je lijn in een wagenpark van bijna tienduizend voertuigen? Die vraag stelden we aan Maaike Hofwijk-Van Hemmen tijdens het AM Fleet Event. Afgelopen tijd werd het wagenparkbeleid van G4S, wereldwijd marktleider op gebied van veiligheids- en beveiligingsoplossingen, opnieuw vormgegeven. Een project dat behoorlijk wat voeten in de aarde had. “We wilden de controle weer terugkrijgen over het wagenpark. We hadden te maken met bijna tienduizend voertuigen, waarvan 60 procent in eigendom en de rest geleased. In totaal meer dan 72 leasemaatschappijen en vrijwel elke fabrikant was wel vertegenwoordigd. Daar moesten we echt mee aan de slag.”

Volop uitdagingen

Wat betreft de personenauto’s is elektrificatie inmiddels volop ingezet, maar voor bedrijfswagens brengt dit nog flink wat uitdagingen met zich mee, benadrukt Hofwijk-Van Hemmen. “Waar het kan elektrificeren we. Maar voor een groot deel van de voertuigen is dat nog geen optie. We zijn gestart met een pilot. Hoe ver kom je met een EV? Is de range echt wel de range? En wat gebeurt er met de actieradius als het heel warm of juist heel koud is?”

Fleetmanagers die hun wagenpark willen verduurzamen, moeten zorgen voor draagvlak binnen het bedrijf. “Duidelijk en helder communiceren is echt heel belangrijk als je hiermee aan de slag gaat. En vraag advies aan collega-fleetmanagers en leasemaatschappijen. Je hoeft het wiel immers niet opnieuw uit te vinden.”

Bekijk het interview hieronder terug:

‘Elektrificatie van bedrijfswagens is nog wel een flinke uitdaging’ (video) - Automobielmanagement.nl

‘Elektrificatie van bedrijfswagens is nog wel een flinke uitdaging’ (video)

Het elektrificeren van bedrijfswagens is op dit moment vaak nog niet haalbaar. Dat stelt Maaike Hofwijk-Van Hemmen, fleetmanager Europe bij G4S. “We zitten met veel voertuigen die meer dan 60.000 kilometer per jaar rijden. Dan is elektrisch echt nog geen haalbare kaart.”

Hoe breng je lijn in een wagenpark van bijna tienduizend voertuigen? Die vraag stelden we aan Maaike Hofwijk-Van Hemmen tijdens het AM Fleet Event. Afgelopen tijd werd het wagenparkbeleid van G4S, wereldwijd marktleider op gebied van veiligheids- en beveiligingsoplossingen, opnieuw vormgegeven. Een project dat behoorlijk wat voeten in de aarde had. “We wilden de controle weer terugkrijgen over het wagenpark. We hadden te maken met bijna tienduizend voertuigen, waarvan 60 procent in eigendom en de rest geleased. In totaal meer dan 72 leasemaatschappijen en vrijwel elke fabrikant was wel vertegenwoordigd. Daar moesten we echt mee aan de slag.”

Volop uitdagingen

Wat betreft de personenauto’s is elektrificatie inmiddels volop ingezet, maar voor bedrijfswagens brengt dit nog flink wat uitdagingen met zich mee, benadrukt Hofwijk-Van Hemmen. “Waar het kan elektrificeren we. Maar voor een groot deel van de voertuigen is dat nog geen optie. We zijn gestart met een pilot. Hoe ver kom je met een EV? Is de range echt wel de range? En wat gebeurt er met de actieradius als het heel warm of juist heel koud is?”

Fleetmanagers die hun wagenpark willen verduurzamen, moeten zorgen voor draagvlak binnen het bedrijf. “Duidelijk en helder communiceren is echt heel belangrijk als je hiermee aan de slag gaat. En vraag advies aan collega-fleetmanagers en leasemaatschappijen. Je hoeft het wiel immers niet opnieuw uit te vinden.”

Bekijk het interview hieronder terug: