Beide bedrijven maakten dat vanmiddag officieel bekend tijdens een perspresentatie bij Saarloos Automotive Equipment BV in Venray. Eerder vandaag is het personeel ingelicht. Voor de medewerkers heeft het samenwerkingscontract geen gevolgen.  

Volgens beide directies ontstaat nu een totaalaanbieder in het hogere segment van de Nederlandse automotive branche. Ze stellen dat de productgamma’s van beide bloedgroepen complementair zijn. Daardoor kan bijvoorbeeld Saarloos nu ook producten op het gebied van olie en vet zelf naar de klant brengen. Daarbij zal Nederman op de achtergrond waar nodig zorgen voor service en technische ondersteuning. "De klant wil niet twintig leveranciers op de stoep hebben", zei Saarloos-directeur Will Hofmans. Met de one-stop-shop op het gebied van werkplaatsinrichting voorzien Saarloos en Nederman naar eigen zeggen in die behoefte. Ook zouden beide bedrijfsculturen overeen komen. Bij veel projecten trokken beide partners al gezamenlijk op. 

Voor Saarloos zijn de Nederman-producten de "missing link", aldus Hofmans. Ondanks de sterkere focus op bijvoorbeeld dealergroepen en projectinrichting zal de combinatie zeker ook oog houden voor single equipmentorders van een kleine universele garage, verzekerde Hofmans. De samenwerking moet nieuwe projecten opleveren, die Saarloos inclusief de bijbehorende service 25% meer omzet moet opleveren vergeleken met 2012. Er zal ongeveer een half jaar nodig zijn om alle in- en externe uitingen (bijvoorbeeld websites) aan te passen aan de nieuwe situatie. "Dan moeten we op volle kracht zijn."

Saarloos Automotive Equipment is één van de grootste equipmentleveranciers in de automotive branche van de Benelux. Eind 2011 maakte het bedrijf een doorstart, kort nadat het failliet was verklaard. Op dit moment gaat het de onderneming voor de wind, stelde Hofmans. Recentelijk zijn extra medewerkers in dienst genomen, waardoor nu 38 mensen bij de onderneming werken. Nederman heeft 55 man op de loonlijst staan. Mededelingen over de omzet in het afgelopen jaar werden tijdens de presentatie niet gedaan.

Nederman is wereldwijd actief met milieutechnologie en richt zich behalve op automotive met name op industriële afzuiging, luchtfiltering en recycling. De Nederlandse vestiging bevindt zich in Bunschoten. Nederman nam begin 2012 werkplaatsspecialist Lebon en Gimbrair over, destijds de Nederlandse importeur voor Nederman-equipment. Op de beurs Autoprof Hardenberg zal Saarloos komend najaar op zijn stand de producten van Nederman presenteren.