Inspectie SZW stopt zeven importeurs hefbruggen

De Inspectie SZW (ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft vorig jaar zeven equipmentimporteurs gedwongen de handel in onveilige hefbruggen te staken.

Dit staat in haar rapport ‘Toezicht op veilige arbeidsmiddelen’. De Inspectie is in 2012 bij 31 importeurs en handelaren langs geweest, die gemiddeld ongeveer honderd tot honderdvijftig hefbruggen per jaar per marktdeelnemer in de handel brengen. Bij zeven adressen werden technische tekortkomingen geconstateerd, waardoor de brug niet voldeed aan de essentiële veiligheids- en gezondheidseisen. De partijen boden hefbruggen aan waar auto’s vanaf konden rollen; een beveiliging daartegen ontbrak. Werknemers in garages lopen hierdoor risico’s. Ook liepen ze kans op beknelling van hun voeten als de brug tot zijn laagste stand daalt.

Om die reden heeft de Inspectie SZW de zeven bedrijven verplicht om de handel te staken, afnemers te informeren over het gevaar en risico van de hefbruggen en de reeds geleverde hefbruggen aan te passen. Daarnaast hebben tien bedrijven een waarschuwing gekregen voor het ontbreken van een verklaring van overeenstemming of het ontbreken van een (Nederlandse) gebruiksaanwijzing.

In Nederland zijn zo’n zestigduizend hefbruggen in gebruik. Veel importeurs en handelaren zijn volgens de Inspectie niet goed op de hoogte van de productregelgeving. Zo is hen niet bekend dat zij bij import uit landen buiten Europa aangemerkt worden als fabrikant en moeten voldoen aan de bijbehorende verplichtingen. De geïmporteerde hefbruggen in het onderzoek waren onder meer afkomstig uit Duitsland, Italië en China.

De Inspectie SZW komt met een communicatiestrategie om kennis over de productwetgeving bij zowel fabrikanten als importeurs op peil te brengen, om daarmee de naleving te verbeteren. Daarbij wordt ook bekeken welke rol brancheorganisaties hierin kunnen spelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Inspectie SZW stopt zeven importeurs hefbruggen - Automobielmanagement.nl

Inspectie SZW stopt zeven importeurs hefbruggen

De Inspectie SZW (ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft vorig jaar zeven equipmentimporteurs gedwongen de handel in onveilige hefbruggen te staken.

Dit staat in haar rapport ‘Toezicht op veilige arbeidsmiddelen’. De Inspectie is in 2012 bij 31 importeurs en handelaren langs geweest, die gemiddeld ongeveer honderd tot honderdvijftig hefbruggen per jaar per marktdeelnemer in de handel brengen. Bij zeven adressen werden technische tekortkomingen geconstateerd, waardoor de brug niet voldeed aan de essentiële veiligheids- en gezondheidseisen. De partijen boden hefbruggen aan waar auto’s vanaf konden rollen; een beveiliging daartegen ontbrak. Werknemers in garages lopen hierdoor risico’s. Ook liepen ze kans op beknelling van hun voeten als de brug tot zijn laagste stand daalt.

Om die reden heeft de Inspectie SZW de zeven bedrijven verplicht om de handel te staken, afnemers te informeren over het gevaar en risico van de hefbruggen en de reeds geleverde hefbruggen aan te passen. Daarnaast hebben tien bedrijven een waarschuwing gekregen voor het ontbreken van een verklaring van overeenstemming of het ontbreken van een (Nederlandse) gebruiksaanwijzing.

In Nederland zijn zo’n zestigduizend hefbruggen in gebruik. Veel importeurs en handelaren zijn volgens de Inspectie niet goed op de hoogte van de productregelgeving. Zo is hen niet bekend dat zij bij import uit landen buiten Europa aangemerkt worden als fabrikant en moeten voldoen aan de bijbehorende verplichtingen. De geïmporteerde hefbruggen in het onderzoek waren onder meer afkomstig uit Duitsland, Italië en China.

De Inspectie SZW komt met een communicatiestrategie om kennis over de productwetgeving bij zowel fabrikanten als importeurs op peil te brengen, om daarmee de naleving te verbeteren. Daarbij wordt ook bekeken welke rol brancheorganisaties hierin kunnen spelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding