Directeur Stan Golüke zegt dat het bedrijf door de groei van het aanbod en de naamsbekendheid steeds meer werk krijgt. "Zeker het aanbod van te keuren bruggen loopt hard op, nu klanten weten dat wij dat ook voor hen kunnen verzorgen. Om onze bestaande klanten het hoge serviceniveau te kunnen blijven bieden dat ze van ons gewend zijn was een nieuwe medewerker buitendienst hard nodig."

De groei van de technische dienst heeft volgens Golüke niet alleen een kwalitatief voordeel voor de klant. "Doordat we nu medewerkers hebben die van alle markten thuis zijn, kunnen we in één bezoek meerdere apparaten onderhouden en keuren (ook als deze niet door CBX geleverd zijn, red.). Dit leidt tot een sterke verlaging van de vaste kosten voor onze klanten."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding