Dat meldt ClickMechanic, een website waar eindgebruikers een monteur kunnen vinden voor een reparatieklus aan hun auto.

De virtuele marktplaats onderzocht door middel van mystery shoppers offertes bij 182 onafhankelijke autobedrijven, verdeeld over tien steden in het Verenigd Koninkrijk. De vervanging van de koppeling in een Ford Focus uit 2011 kostte de mannelijke klant 571 pond (802 euro). De offerte die de vrouwelijke klant ontving bedroeg gemiddeld 616 pond (866 euro), een verschil van acht procent. Uitschieters waren garages in Birmingham (+31% voor vrouwen), Manchester (28) en Glasglow (20). Alleen in Sheffield en Edinburgh waren het de mannen die meer moesten betalen (5 c.q. 19%). Gemiddeld genomen lag de rekening sowieso 16% hoger dan hetgeen de autofabrikant en grossier voorschrijven.

ClickMechanic-directeur Andrew Jervis spreekt van "een vervelende verrassing voor elke vrouwelijke auto-eigenaar in het Verenigd Koninkrijk." Volgens hem verstrekt de meerderheid van de monteurs wel degelijk eerlijke en betrouwbare offertes, maar is er een "zorgwekkende minderheid" van garages die dit nalaten. "Er is in de branche ernstig behoefte aan helderheid en uniformiteit op het gebied van prijzen, wil er vertrouwen ontstaan bij consumenten – mannen én vrouwen."