Het is nieuwe nationale beurs rondom het thema equipment, carwash en tools. De vierkantemeterprijs voor de deelnemers ligt laag, beneden die van Gorinchem van Hardenberg. Het is ook geen vervanger van bestaande beurzen, zo meldt mede-organisator Leon Andriessen van Andriessen Groep. "Het is een feestje voor onszelf dat we willen overdragen op de gasten." Over bezoekersaantallen laat men zich niet uit. Het is een nieuw initiatief en het noemen van aantallen leidt tot niets.

Buitenterrein

Van 31 mei tot en met 2 juni 2016 wordt de eerste editie van deze nieuwe vakbeurs georganiseerd in de Expo Haarlemmermeer, die voldoende centraal gelegen zou zijn. Het ‘meest brede aanbod’ van apparatuur en gereedschappen wordt daar aan het publiek uit het vak gepresenteerd. Equipvak wordt ook een happening waarbij fabrikanten en importeurs diverse live demonstraties gaan verzorgen. Voorts wordt de beurs ondersteund door meerdere brancheorganisaties en -verenigingen, die hun achterban tijdens dit evenement informeren over nieuwe wet- en regelgeving en andere ontwikkelingen op het gebied van werkplaats en carwash. Bijzonder is dat er ook een groot buitenterrein beschikbaar is. "We verhuren ruimten van twaalf tot zeshonderd vierkante meter. En de ruimte die je binnen huurt, krijg je buiten ook", weet mede-organisator Arian van den Berg van Stokvis Equipment in Deventer.

Achtergrond
Het ontstaan van de beurs is gelegen in een (in opdracht van de leden van het RAI Equipment Platform) uitgevoerd strategisch onderzoek naar de wensen van eindgebruikers met als centrale vraag hoe men in de toekomst zou willen worden geïnformeerd over equipment, carwash en gereedschappen. Uit dit onderzoek kwam naar voren, aldus de organisatie, dat algemene vakbeurzen steeds minder aantrekkelijk worden gevonden. Er is ook meer behoefte ontstaan aan kleinere, thematische evenementen die zich richten op een specifiek onderwerp, zegt de organisatie. ‘Ook blijkt dat contactmomenten tijdens een beurs van groot belang blijven, met name daar waar het gaat om oriëntatie op en aanschaf van specialistische apparatuur en gereedschappen’. De vervolgstappen die daarop genomen zijn, hebben geleid tot het opzetten van een nieuw klantgericht en specialistisch evenement.
Driekwart vol

Op dit moment is de beursoppervlakte ‘voor driekwart gevuld’ met leden die hun definitieve deelname hebben toegezegd, meldt de organisatie. Equipvak is geen gewone beurs maar een evenement dat wordt georganiseerd dóór en vóór de leden. In de toekomst wil men de Equipvak niet altijd op dezelfde plek gaan houden. Men denkt aan het wisselen tussen twee of drie plekken.