Fietsers onzekerder bij zelfrijdende auto dan bij traditionele auto

Fietsers voelen zich bij een dreigend conflict met een zelfrijdende auto onzekerder dan bij een dergelijk conflict met een traditionele auto. Maar dit kan veranderen als autonome voertuigen duidelijker communiceren en als fietsers beter voorgelicht worden. Dit blijkt uit het SWOV-rapport ‘Hoe reageren fietsers op zelfrijdende auto’s? Gedragsintenties bij ontmoetingen op kruispunten.’

Waar dat gevoel van onzekerheid uit blijkt? Bij een kritische situatie met een zelfrijdende auto geven fietsers vaker aan toch te zullen remmen terwijl ze voorrang hebben, dan bij een kritische situatie met een traditionele auto. Maar laat de zelfrijdende auto de fietser weten dat deze is opgemerkt en dat er voorrang zal worden gegeven, dan is de situatie omgekeerd. Dan hebben fietsers in conflictsituaties juist minder de neiging om te remmen bij een zelfrijdende auto dan bij een traditionele auto.

Voorlichtingsfilmpje

Educatie speelt ook een rol, zagen de onderzoekers. Hoe fietsers zijn voorgelicht over zelfrijdende auto’s heeft namelijk invloed op hun intentie om te remmen in conflictsituaties waarin ze voorrang hebben. Na het zien van een positief voorlichtingsfilmpje over zelfrijdende auto’s, was men meer geneigd om door te fietsen (met andere woorden: minder geneigd om toch te remmen) dan na een negatief filmpje over zelfrijdende auto’s.

De onderzoekers doen twee aanbevelingen. Bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s dient volgens hen meegenomen te worden dat fietsers zich anders gedragen in conflictsituaties met zelfrijdende auto’s wanneer die met hen kunnen communiceren. Ook raden ze aan om de invloed van de verschillende typen voorlichting mee te nemen in de voorlichting aan fietsers wanneer zelfrijdende auto’s op de openbare weg worden geïntroduceerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Dat is nieuw. Fietsers die remmen terwijl ze voorrang hebben. Normaal gesproken rijden ze door terwijl ze geen voorrang hebben. Als fietsers zich beter gaan gedragen als er niet-communicerende zelfrijdende auto’s zijn, zou ik die auto’s meteen verplicht stellen.

Geplaatst door: Ivan Kok op
Fietsers onzekerder bij zelfrijdende auto dan bij traditionele auto - Automobielmanagement.nl

Fietsers onzekerder bij zelfrijdende auto dan bij traditionele auto

Fietsers voelen zich bij een dreigend conflict met een zelfrijdende auto onzekerder dan bij een dergelijk conflict met een traditionele auto. Maar dit kan veranderen als autonome voertuigen duidelijker communiceren en als fietsers beter voorgelicht worden. Dit blijkt uit het SWOV-rapport ‘Hoe reageren fietsers op zelfrijdende auto’s? Gedragsintenties bij ontmoetingen op kruispunten.’

Waar dat gevoel van onzekerheid uit blijkt? Bij een kritische situatie met een zelfrijdende auto geven fietsers vaker aan toch te zullen remmen terwijl ze voorrang hebben, dan bij een kritische situatie met een traditionele auto. Maar laat de zelfrijdende auto de fietser weten dat deze is opgemerkt en dat er voorrang zal worden gegeven, dan is de situatie omgekeerd. Dan hebben fietsers in conflictsituaties juist minder de neiging om te remmen bij een zelfrijdende auto dan bij een traditionele auto.

Voorlichtingsfilmpje

Educatie speelt ook een rol, zagen de onderzoekers. Hoe fietsers zijn voorgelicht over zelfrijdende auto’s heeft namelijk invloed op hun intentie om te remmen in conflictsituaties waarin ze voorrang hebben. Na het zien van een positief voorlichtingsfilmpje over zelfrijdende auto’s, was men meer geneigd om door te fietsen (met andere woorden: minder geneigd om toch te remmen) dan na een negatief filmpje over zelfrijdende auto’s.

De onderzoekers doen twee aanbevelingen. Bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s dient volgens hen meegenomen te worden dat fietsers zich anders gedragen in conflictsituaties met zelfrijdende auto’s wanneer die met hen kunnen communiceren. Ook raden ze aan om de invloed van de verschillende typen voorlichting mee te nemen in de voorlichting aan fietsers wanneer zelfrijdende auto’s op de openbare weg worden geïntroduceerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Dat is nieuw. Fietsers die remmen terwijl ze voorrang hebben. Normaal gesproken rijden ze door terwijl ze geen voorrang hebben. Als fietsers zich beter gaan gedragen als er niet-communicerende zelfrijdende auto’s zijn, zou ik die auto’s meteen verplicht stellen.

Geplaatst door: Ivan Kok op