Van Nieuwenhuizen wil snel regels voor zelfrijdende auto

Over het precieze moment zijn de meningen verdeeld, maar dat de zelfrijdende auto over een aantal jaren op de Nederlandse wegen zal rondrijden is een feit. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat roept daarom nu al op om strenge regels vast te stellen.

Van Nieuwenhuizen wil snel regels voor zelfrijdende auto

Autonome voertuigen liggen onder een vergrootglas. De techniek is nieuw en telkens als het misgaat is dat wereldnieuws. Volgens Van Nieuwenhuizen ligt daar ook het gevaar dat acceptatie lang op zich zal laten wachten: mensen vertrouwen de techniek nog niet en haken daarom af. “Juist vanwege de grote voordelen van zelfrijdend vervoer mogen we dat niet laten gebeuren”, laat zij aan RTL Nieuws weten.

De minister is vandaag op een VN-bijeenkomst in Genève waar ze zal oproepen om nu al regelgeving op te stellen die een veilige introductie van de zelfrijdende auto moet bewerkstelligen. “We kunnen zorgen dat de auto een rijbewijs krijgt, niet voor de bestuurder maar ook voor de auto.”

Door nu al met regels te komen, denkt Van Nieuwenhuizen, kunnen autofabrikanten hun voertuigen zo ontwikkelen dat ze aan alle eisen voldoen. Toch zal de bestuurder altijd verantwoordelijk blijven, ook als de zelfrijdende auto hier wordt toegelaten zegt zij. Automobilisten moeten dus ook in de toekomst nog altijd een geldig rijbewijs hebben.

Van Nieuwenhuizen wil snel regels voor zelfrijdende auto - Automobielmanagement.nl

Van Nieuwenhuizen wil snel regels voor zelfrijdende auto

Over het precieze moment zijn de meningen verdeeld, maar dat de zelfrijdende auto over een aantal jaren op de Nederlandse wegen zal rondrijden is een feit. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat roept daarom nu al op om strenge regels vast te stellen.

Van Nieuwenhuizen wil snel regels voor zelfrijdende auto

Autonome voertuigen liggen onder een vergrootglas. De techniek is nieuw en telkens als het misgaat is dat wereldnieuws. Volgens Van Nieuwenhuizen ligt daar ook het gevaar dat acceptatie lang op zich zal laten wachten: mensen vertrouwen de techniek nog niet en haken daarom af. “Juist vanwege de grote voordelen van zelfrijdend vervoer mogen we dat niet laten gebeuren”, laat zij aan RTL Nieuws weten.

De minister is vandaag op een VN-bijeenkomst in Genève waar ze zal oproepen om nu al regelgeving op te stellen die een veilige introductie van de zelfrijdende auto moet bewerkstelligen. “We kunnen zorgen dat de auto een rijbewijs krijgt, niet voor de bestuurder maar ook voor de auto.”

Door nu al met regels te komen, denkt Van Nieuwenhuizen, kunnen autofabrikanten hun voertuigen zo ontwikkelen dat ze aan alle eisen voldoen. Toch zal de bestuurder altijd verantwoordelijk blijven, ook als de zelfrijdende auto hier wordt toegelaten zegt zij. Automobilisten moeten dus ook in de toekomst nog altijd een geldig rijbewijs hebben.