Het doel van het project is om auto’s volledig zelfstandig vanaf hun parkeerplaats naar de hefbrug te laten rijden en vice versa. Alexander Haas, bij Porsche verantwoordelijk voor het ‘autonoom rijden in de werkplaats-project’: “Autonoom rijden ontketent binnen een paar jaar een revolutie in het wegverkeer, maar nu al kunnen de we de technologische mogelijkheden benutten om werkprocessen effectiever en efficiënter te maken.”

Voordat de auto’s daadwerkelijk autonoom de werkplaats in rijden, is er een virtuele omgeving op een testterrein inclusief werkplaats gecreëerd, met als belangrijkste doel een artificieel neuraal netwerk te trainen. Daarbij worden meer dan een miljoen virtuele testkilometers afgelegd. Het netwerk leert daarbij ook zelfstandig op basis van bestaande randvoorwaarden. Uiteindelijk wordt de toepassing in de praktijk getest.

AI (kunstmatige intelligentie) verzorgt binnen het project niet alleen de oriëntering van het voertuig, maar is ook zelfstandig in staat om objecten te identificeren en te lokaliseren en de routeplanning te bepalen. De veiligheid in de praktijkfase is daarbij door middel van diverse maatregelen verzekerd. Zo wordt de maximumsnelheid van de voertuigen afgeregeld op 7 km/u. Ook kan er een menselijke rijder worden ingezet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Bekijk de aanbieding