Van de ondervraagde Nederlandse consumenten geeft 56 procent aan zelfrijdende auto’s niet veilig te vinden. Ter vergelijking; in Duitsland noemt 47 procent en in Italië 29 procent autonoom rijden niet veilig. Dit heeft volgens 58 procent van de respondenten te maken met berichtgeving in de media over ongelukken die zelfrijdende auto’s veroorzaken. Dit maakt hen voorzichtig met deze nieuwe technologie. Verzekeraar Allsecur komt overigens met andere cijfers.

Klaar voor de transitie

Slavko Savanovic, Automotive Lead Deloitte Nederland: “Het Nederlandse mobiliteitslandschap is meer en meer klaar voor de transitie naar zelfrijdende auto’s. Toch blijven consumenten sceptisch over de veiligheid van autonoom rijden en dit vertraagt de adoptie. Op langere termijn zien we zeker geleidelijke acceptatie, als de bekendheid met de technologie verder toeneemt en ook de vele voordelen meer en meer worden aangetoond.”

Veilig en betrouwbaar

Volgens de Nederlandse consument is er een aantal factoren die ervoor zorgt dat zij sneller in een zelfrijdende auto stappen. De belangrijkste is dat is aangetoond dat zelfrijdende auto’s veilig zijn (57 procent), gevolgd door een betrouwbare aanbieder van deze voertuigen (55 procent) en dat de overheid een grote rol speelt bij het goedkeuren van zelfrijdende auto’s (48 procent). Verder zegt 91 procent van de Nederlandse respondenten dat de overheid overzicht moet houden en richtlijnen moet aanbieden voor de ontwikkeling en het gebruik van
autonome voertuigen.

Met andere woorden: om de huidige sceptische houding van de consument om te vormen naar snellere acceptatie van autonome auto’s, is het van belang dat er goedkopere modellen op de markt komen die volgens duidelijke richtlijnen zijn getest.