Het besluit van de twee techbedrijven om samen te werken is ingegeven door het algemene besef dat het niet haalbaar en bovendien onbetaalbaar is om autonome voertuigen naar Niveau 4 en 5 te tillen, wanneer er alleen op testterreinen en op de openbare weg wordt getest. Daar komt bij dat het uitvoeren van proeven op de openbare weg de nodige veiligheidsrisico’s kent en altijd beperkt is in omvang.

Virtueel testen is volgens de beide bedrijven dan ook de enige manier om de AV uiteindelijk veilig de weg op te krijgen. AVL, dat aandrijflijnen ontwerpt en test, ontwikkelt hiervoor speciale software waarmee praktijksituaties kunnen worden nagebootst, en homologatie van autonome rijfuncties mogelijk is.

Hexagon brengt op zijn beurt VIRES VTD in, een ‘virtual test drive’ tool. Hiermee is het mogelijk om complexe verkeerssituaties te simuleren in 3D en om in een virtuele omgeving software-oplossingen te testen en te configureren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding