Het rapport ‘Connected and Autonomous Vehicles: Winning the Global Race to Market‘ is gepubliceerd door de brancheorganisatie Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) en consultancybureau Frost & Sullivan. Doel ervan is om inzicht te geven in de sociale en economische voordelen van het geleidelijk toelaten van ‘connected’ voertuigen en zelfrijdende auto’s.

Ruimschoots profiteren

Het VK bevindt zich in een goede positie om ruimschoots te profiteren van de investeringen die dit met zich meebrengt, aldus de onderzoekers. Nu al is er voor meer dan 500 miljoen pond toegezegd door de industrie en de Britse overheid voor verschillende R&D-projecten. Inmiddels lopen er meerdere pilots met autonoom rijden in verschillende steden, er zijn zeven belangrijke testgebieden in het VK en er komen meer dan 80 gezamenlijke R&D projecten aan om de AV verder te ontwikkelen. De volgende grote stap is om het testgebied te verlaten en om de echte wereld in te rijden.

420.000 banen

Het automatiseren van de auto gaat niet alleen heel veel leed besparen (47.000 zware ongevallen en 3.900 dodelijke slachtoffers minder) er komen ook zo’n 420.000 banen bij. En dat is niet alleen in de Britse auto-industrie, ook andere sectoren zoals telecom en aanbieders van digitale diensten profiteren mee. Daarnaast zullen forenzen ‘het equivalent van een week aan werktijd terugwinnen’ dankzij efficiëntere verkeersstromen.

Meest aantrekkelijk

In het rapport worden verder drie belangrijke gebieden genoemd die een AV-uitrol stimuleren en waarin het VK vooroploopt: ondersteunende regelgeving, goede infrastructuur en een aantrekkelijke markt. “Met ’s werelds eerste verzekeringswetgeving voor autonome voertuigen al in werking, het meest omvattende inzicht in ons wegtransport en het hoogste aantal kilometers dat je hier automatisch kan rijden ligt het VK voorop in zijn bereidheid om autonome rijtechniek te commercialiseren.” De auteurs plaatsen het VK zelfs boven landen als Duitsland, de VS, Japan, en Zuid-Korea als meest aantrekkelijke bestemming voor de AV.

Brexit

Kanttekeningen zijn er ook, want Brexit kan flink roet in het eten gooien. “Er is een deal nodig die de industrie ondersteunt en technologische samenwerking mogelijk maakt, met name de uitwisseling van data. Een no deal Brexit zal blijvende schade toebrengen aan de reputatie van het VK als een politiek stabiele bestemming voor binnenlandse investeringen, en een risico vormen voor alle in het rapport genoemde voordelen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding