Ook een alcoholdetector alsmede een zwarte doos die ongevallendata verzamelt vallen onder de nieuwe wetgeving. Vrachtauto’s moeten daarbij nog worden voorzien van dodehoekdetectie, die ongevallen met voetgangers en fietsers moeten voorkomen. De nieuwe standaard geldt in eerste instantie voor nieuwe voertuigtypen, vanaf 2024 voor alle nieuwe auto’s.

Wennen

De EU wil met de nieuwe regels, die nog door de Europese Ministerraad goedgekeurd moeten worden, het aantal verkeersdoden terugdringen. Tegelijkertijd is het doel om autokopers voor te bereiden op de toekomst, door ze te laten wennen aan het idee dat de auto steeds meer taken autonoom gaat uitvoeren.

Positief

Het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) is in eerste instantie positief over de plannen, maar heeft wel zijn twijfels over de tijdsplanning. “Voor veel toepassingen zijn er nog geen technische oplossingen,” laat de brancheorganisatie in een reactie weten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding