Volgens de provincie Groningen is de proef in de afgelopen maanden een succes gebleken. “Al meer dan 3000 mensen maakten gebruik van de zelfrijdende shuttle. Passagiers reageren positief: zij ervaren de shuttle als een belangrijke voorziening tijdens hun reis naar het ziekenhuis.”

Meer leren

De komende maanden worden benut om nog meer te leren van de proef. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de mogelijkheden om een zelfrijdende shuttle op grotere schaal in te zetten als onderdeel van de OV-keten. Ook wordt de shuttle in verschillende verkeerssituaties met uiteenlopende snelheden, verkeersregels en autoverkeer getest.

Gratis gebruik

De shuttle is vanaf augustus vorig jaar ingezet om de afstand tussen de hoofdingang van het ziekenhuis en de bushalte te overbruggen. Zowel patiënten, bezoekers als personeel van het ziekenhuis kunnen tijdens de proef gratis gebruik maken van de shuttle en hun ervaringen delen via een gebruikersonderzoek. Voor de inzet van de shuttle werken de provincie Groningen, het Ommelander Ziekenhuis, vervoerder Arriva, RDW en leverancier Navya samen. In de provincie Groningen is dit de eerste proef met een zelfrijdende shuttle waarin ook passagiers meereizen.

Volgend jaar wordt op basis van de resultaten van de proef, het onderzoek en een evaluatie besloten wat het vervolg is.