Volgens ingewijden die door techwebsite The Information worden aangehaald is het Apple vooral te doen om het technische personeel, om talent en intellectueel eigendom en minder om de merkwaarde van Drive.ai. Apple zelf wil overigens niet op de geruchten reageren.

Shuttlebusjes

Drive.ai werd in 2015 opgericht door studenten van de Stanford University en in 2018 werden in Texas de eerste testprogramma’s gelanceerd met autonome shuttlebusjes. Naar eigen zeggen gebruikt Drive.ai kunstmatige intelligentie ‘om zelfrijdende vervoersoplossingen te ontwikkelen die de huidige staat van onze mobiliteit te verbeteren.’ Het bedrijf haalde eerder al 77 miljoen dolar op bij investeerders waaronder chipfabrikant Nvidia, maar dat bedrag lijkt niet genoeg om zelfstandig te blijven. Als de deal met Apple doorgaat haalt het bedrijf zo’n 100 toptechnici binnen, inclusief specialisten op het gebied van neurale netwerken.

Publiek geheim

Apple is verder niet heel scheutig met berichtgeving over de inspanningen die men doet in de ontwikkeling van een autonome auto. Sterker nog, het is eerder een publiek geheim. Het project stond eerder bekend onder de naam Project Titan, waarbij Apple niet alleen de AV-technologie wilde ontwikkelen maar ook van plan was zelf een auto te gaan bouwen. Dat laatste idee is in 2016 losgelaten, de focus is nu puur gericht op de techniek. Volgens de laatste berichten heeft Apple nu 69 zelfrijdende testvoertuigen in Californië. Recent nog werd aandrijflijnexpert Michael Schwekutsch bij Tesla weggekocht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding