De voorbereidingen voor de proef in Bourtange zijn op dit moment in volle gang. De proef in de gemeente Midden-Groningen gaat begin 2020 van start en duurt naar verwachting een half jaar. De test vindt plaats in een drukkere verkeersomgeving, temidden van regulier autoverkeer en met een iets hogere snelheid dan in de huidige projecten het geval is.

Toekomst

Met de diverse proeven brengt de provincie in kaart hoe autonoom vervoer in de toekomst kan bijdragen aan de bereikbaarheid en leefbaarheid in de provincie. Zo vindt op dit moment in Scheemda een proef met een zelfrijdende shuttle plaats, tussen de hoofdingang van het Ommelander Ziekenhuis en de dichtstbijzijnde bushalte. Deze proef is onlangs met enkele maanden verlengd en loopt tot eind 2019.

Noordelijke testregio

De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe zien autonoom vervoer als een manier om de bereikbaarheid en leefbaarheid in de krimpregio’s te behouden en verbeteren. De provincies werken samen om de proefregio voor zelfrijdend vervoer te worden. Ze roepen vervoerders, producenten en kennisinstituten op om te komen met betaalbare, slimme, flexibele en duurzame concepten op het gebied van autonoom vervoer. Daarbij gaat het om vervoer over de weg, het spoor, het water en door de lucht. Noord-Nederland is de enige regio in Europa die op alle vier de modaliteiten tests uitvoert.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding