Eerder al berichtten we dat Apple belangstelling zou hebben voor Drive.ai, en nu blijkt de kogel dus door de kerk. Voor de AV-startup is de overname een geschenk uit de hemel. Drive.ai verkeert al enige tijd in moeilijkheden, volgens lokale media in San Francisco zou het bedrijf zelfs de deuren sluiten en alle 90 medewerkers ontslaan. Hoeveel Apple betaalt voor Drive.ai, dat in 2015 werd opgericht door onderzoekers van Stanford University, is niet bekendgemaakt. Bekend is wel dat de startup eerder 77 miljoen dollar heeft opgehaald bij investeerders en dat in 2017 de totale waarde van de onderneming werd geschat op 200 miljoen dollar.

Zwabberend

Met de overname geeft Apple toch weer een impuls aan zijn zwabberende inspanningen op het gebied van zelfrijdende technologie. Autonoom transport is weliswaar een van de grootste R&D projecten van de techgigant, toch is er nog altijd weinig bekend over het geheime ‘Project Titan’ dat inmiddels al 5 jaar bestaat. Er werken meer dan 1000 mensen, maar recent werden 190 banen geschrapt. Onduidelijk blijft of Apple zijn plannen heeft laten varen om zelf een auto te bouwen en ervoor kiest zich volledig te richten op het ontwikkelen van autonome rijtechniek.

Meer overnames

De overname van Drive.ai past in de verwachting dat er meer overnames gaan plaatsvinden in AV-land. Het aantal bedrijven dat actief is in de zeer kapitaal- en tijdsintensieve ontwikkeling van autonome rijtechniek is nu te hoog, en de grote spelers zoals Uber, Cruise (General Motors) en Aurora hebben recent veel kapitaal aangetrokken voor de uitbouw van hun eigen projecten. De strijd om schaarse engineers verhevigt, en overnames van veelbelovende techstartups is een logische stap om kennis en kunde veilig te stellen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding