Het toekomstbeeld van de zelfrijdende auto is dat we straks allemaal als passagier instappen en onderweg een boek lezen of een film kijken. Nu al hebben veel mensen last van wagenziekte als ze dat doen, en dat probleem zou in de verre toekomst dus wel eens kunnen exploderen. Twee Maleisische onderzoekers van de Technische Universiteit in Eindhoven hebben nu een manier gevonden om dit probleem te verlichten door het zogenaamde omgevingsbewustzijn van de passagier te vergroten.

Mobility Lab

De twee onderzoekers hebben vier apparaten ontwikkeld die de passagier informeren over zijn positie zonder dat hij naar buiten hoeft te kijken. Twee apparaten geven die informatie met visuele hints, de andere twee met trillingen. Ze testten de apparaten in een speciaal uitgeruste auto, het Mobility Lab, die fungeert als een simulatie van een zelfrijdende auto. De vier apparaten werden ieder getest met circa 20 passagiers, die elk drie keer een uur werden geobserveerd terwijl ze een film bekeken of een boek lazen op een tablet. Alle vier de apparaten verhoogden het omgevingsbewustzijn van de deelnemers.

Betere interfaces

Twee apparaten slaagden er ook in de wagenziekte te verlagen: het Peripheral Visual Feedforward System (PVFS) (voor deelnemers die een film bekeken), en de Vibrotactile Display with Active Movement Mechanism (VDAM) (voor deelnemers die een boek lazen op een tablet). Het PVFS bestaat uit twee rijen van 32 led-lampen links en rechts van het filmscherm, die de passagier informeren over een voorgenomen verandering van richting. De VDAM communiceert die informatie via trillingen in de onderarm en twee bewegende platen in de stoel. De onderzoekers hopen dat hun werk bijdraagt aan het ontwerp van betere interfaces in nieuwe zelfrijdende auto’s.