Via is een platform dat het beste te vergelijken valt met taxidienst Uber. Begin dit jaar haalde het bedrijf 50 miljoen taxiritten, tegenover 10 miljard (!) voor Uber en 500 miljoen voor Lyft. En net als deze twee grote spelers maakt ook Via zich klaar voor een bestuurdersloze toekomst. De eerste stap is een zelfrijdende shuttle die in een pilot gebruikt gaat worden om een seniorengemeenschap van de nodige mobiliteit te voorzien. Met de BusBot-app kunnen bewoners aangeven dat zij gebruik willen maken van de shuttledienst, die ze vervolgens naar een halte dichtbij dirigeert om opgehaald te worden.

Geen vaste route

De shuttle rijdt geen vaste route, maar calculeert elke route opnieuw op basis van de aanvragen. Hierdoor ontstaat er volgens Via een efficiënte gedeelde busdienst, zonder vast schema. De service is een mijlpaal voor Via, dat vooral gelooft in autonome mobiliteit als onderdeel van gedeelde vervoersystemen. Daniel Ramot, CEO van Via: “Om autonome voertuigen ten volle te kunnen benutten voor betaalbare, efficiënte vervoersdiensten moeten ze gedeeld worden.” In de testfase, die 22 weken duurt, zijn alle ritten voor bewoners gratis.

Via is inmiddels actief in meer dan 15 landen en laat weten dat ze door verschillende steden en vervoersorganisaties wereldwijd al zijn benaderd ‘om openbaar vervoer te transformeren van een gereguleerd systeem met vaste routes naar een volledig dynamisch, on-demand netwerk’.